Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

БУМ: ТОП-10 кращих питань поточного тижня

9 серпня 2013, 13:52
435
0
Реклама

Ознайомитися з десяткою питань-лідерів, заданих користувачами за поточні сім днів, і шанувати відповіді на них можна на головній сторінці Буму. Якщо ви ще не є користувачем Буму, викачуйте БУМ на boom.ligazakon.ua.

Нагадаємо, найцікавіші бухгалтерські питання в Бухгалтерському Розумному Модулі визначаються щодня.

ТОП-10 кращих питань :

1. Який порядок оподаткування операцій по отриманню позики від нерезидента, що має офшорний статус?

2. Чи може суд на вимогу податкових органів визнати договір про загальне користування приміщенням нікчемним?

3. Співробітникові нарахована зарплата за червень 10000 грн., також за червень йому ж нарахована орендна плата за здачу в оренду підприємству меблів і устаткування у розмірі 7000 грн. Разом дохід співробітника - 17000 грн. Як правильно підрахувати НДФЛ по сукупному місячному доходу? Як види прибутків і відповідні ним суми податку відбити в звіті по ф. № 1ДФ?

4. Які податкові наслідки в результаті відсутності проїзних документів?

5. Як відстояти право на податковий кредит, якщо податкова відмовляється приймати додаток Д8 в іншому звітному періоді, ніж період, в якому була складена податкова накладна з помилками по реєстрації в ЕРНН?

6. Термін позовної давності неоплаченого простого векселя?

7. Який порядок оподаткування операцій по отриманню позики від нерезидента, що має офшорний статус?

8. Чи враховується період відпустки по догляду за дитиною в страховий стаж?

9. Як в податковому обліку відбивається амортизація основних засобів, внесених в спільну діяльність?

10. Чи треба виплачувати зарплату за першу половину місяця (аванс)?

Відповіді на деякі з них:

Питання 1: Який порядок віддзеркалення в обліку списання безнадійної кредиторської заборгованості?

Відповідь:

Виходячи з визначення, приведеного в пп. 14.1.257 НКУ, така заборгованість являється безповоротною финпомощью.

Згідно пп. 135.5.4 НКУ кредиторська заборгованість в податковому обліку на дату списання (у періоді визнання заборгованості безнадійної) потрапить до складу інших прибутків підприємства.

Відносно ПДВ слід зазначити, що при списанні будь-якої заборгованості - як дебіторською, так і кредиторською - податок на додану вартість, нарахований в ціні придбання або продажу товарів/послуг, не коригується, оскільки стаття 192 НКУ прямо цього не передбачає. Тому кредиторська заборгованість потрапить до складу доходу разом з ПДВ.

У бухгалтерському обліку списання безнадійної кредиторської заборгованості буде відбито по дебету рахунку, на якому враховується заборгованість (рахунок 63, 37, 68), і кредиту субрахунку 717 "Дохід від списання кредиторської заборгованості".

Резюме:

Кредиторська заборгованість потрапить до складу прибутків і не спричиняє за собою коригування ПДВ.

Питання 2: Які податкові наслідки в результаті відсутності проїзних документів?

Відповідь:

Передусім, відмітимо, що положеннями ст. 121 КЗоТ встановлені гарантії і компенсації при службових відрядженнях, відповідно до яких працівники мають право на відшкодування витрат і отримання інших компенсацій у зв'язку із службовими відрядженнями. Працівникам, що направляються у відрядження, виплачуються: добові за час знаходження у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад, а також витрати по найму житла в порядку і розмірах, що встановлюються законодавством.

Також пп. 140.1.7 НКУ встановлене, що витрати на відрядження фізичних осіб, які знаходяться в трудових стосунках з таким платником податку або є членами керівних органів платника податку і які відправлені до відрядження, в межах фактичних витрат на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і по місцю відрядження (у тому числі на орендованому транспорті), відносяться до витрат подвійного призначення. Крім того, передбачено, що ці витрати можуть бути включені до складу витрат платника податку лише за наявності підтверджувальних документів, що засвідчують вартість цих витрат, у вигляді транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у тому числі електронних квитків за наявності посадочного талона і документу про сплату по усіх видах транспорту.

Таким чином, якщо витрати не підтверджені документально, то працедавець не має права віднести їх до складу витрат. При цьому сума виплачених коштів на оплату проїзду, не підтверджена документами, оподатковуватиметься на прибутки фізичних осіб як додаткове благо працівника.

Резюме:

Витрати на відрядження, не підтверджені документально, працедавець не може віднести до складу витрат. Крім того, сума виплачених коштів на оплату проїзду, не підтверджена документами, оподатковуватиметься на прибутки фізичних осіб як додаткове благо працівника.

Питання 3: Як відстояти право на податковий кредит, якщо податкова відмовляється приймати додаток Д8 в іншому звітному періоді, ніж період, в якому була складена податкова накладна з помилками по реєстрації в ЕРНН?

Відповідь:

Податкова заперечує факт можливості врятувати податковий кредит, якщо тужлива заява за формою Д8 було подане не в тому податковому періоді, в якому стався факт виписки податкової накладної з порушеннями в частині реєстрації в ЕРНН. Свою позицію дуже ясно відомство виклало в листі від 16.01.2013 р. N 721/6/15-3115.

В той же час, як це нерідко буває, суди стають на сторону платників податків. Зокрема, Харківський окружний адміністративний суд у справі N 820/4493/13-а від 18.06.2013 року відмічає, що в п. 201.10 НКУ відсутній посилання законодавця на подачу заяви із скаргою на постачальника до податкової декларації саме за звітний податковий період, в якому стався факт сплати податку постачальникові або факт отримання товарів/послуг.

Тому у разі відмови податковою прийняти додаток Д8 відстоювати своє право на податковий кредит доведеться в суді.

Резюме:

У разі відмови податковою прийняти додаток Д8 відстоювати своє право на податковий кредит доведеться в суді.

Нагадуємо, до 18 вересня подивитися усі відповіді у Бумі і попрацювати з модулем кожен бухгалтер може безкоштовно у рамках прем'єрного показу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини