Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оновився ТОП-10 БУМ-вопросов : популярні питання по оформленню декретної відпустки і виплаті посібників з вагітності і догляду за дитиною

14 серпня 2013, 15:07
334
0
Реклама

Ознайомитися з десяткою нових питань-лідерів, заданих користувачами, і шанувати відповіді на них можна на головній сторінці Буму. Якщо ви ще не є користувачем Буму, поспішите викачати БУМ boom.ligazakon.ua.

Нагадаємо, найпопулярніші бухгалтерські питання у Бухгалтерському Розумному Модулі визначаються щодня.

ТОП-10 кращих питань на сьогодні :

1. Чи можна зажадати від постачальника виписати правильну податкову накладну, якщо вона заповнена неправильно?

2. Чи можна включити в податковий кредит суму ПДВ по касовому чеку до 200 грн., якщо товар, вказаний в цьому чеку, імпортований?

3. Як заповнити графи 4 - 6 уточнюючого розрахунку по ПДВ при зміні постачальника (підсумкові суми не міняються)?

4. У попередніх періодах за договором на постачання трьох товарів була отримана передоплата у розмірі 70 % (у податкових накладних номенклатура товару вказана пропорційно - 0,7 шт.). Як в поточному періоді заповнюється податкова накладна на відвантаження першого товару, враховуючи те, що договір один і сума наявної передоплати перевищує вартість відвантаженого товару?

5. Чи включається в розрахунок ремонтного ліміту вартість земельної ділянки?

6. Як правильно заповнити Таблицю 6 форм № Д4 на суму ЕСВ, нараховану на посібник з вагітності і пологів?

7. Як заповнити Таблицю 5 Додатків Д4 на робітницю, яка йде у відпустку по догляду за дитиною до трьох років?

8. Під яким кодом категорії застрахованої особи слід відбивати робітниці, що перебувають у відпустці по вагітності і пологам і одержуючих посібник?

9. Як розрахувати ЕСВ декретних виплат по місяцях для заповнення звіту по ЕСВ?

10. Що таке трансфертне ціноутворення?

Відповіді на деякі з них:

Питання 1: чи Можна зажадати від постачальника виписати правильну податкову накладну, якщо вона заповнена неправильно?

Відповідь

Платник ПДВ зобов'язаний надати покупцеві на його вимогу підписану і скріплену друком податкову накладну, в якій вказуються в окремих рядках обов'язкові реквізити (п. 201.1 НКУ).

Тобто покупець має право вимагати від продавця правильно заповнену податкову накладну.

Згідно п. 201.10 НКУ у разі порушення продавцем порядку заповнення податковою накладною покупець має право прикласти до декларації за звітний період заяву із скаргою, що є основою для включення сум податку до складу податкового кредиту. До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв'язку з придбанням товарів/послуг, або копії бухгалтерських первинних документів, що підтверджують факт отримання товарів/послуг.

Вступ такої заяви із скаргою є основою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки.

Резюме:

Можна.

Питання 2: Як заповнити графи 4 - 6 уточнюючого розрахунку по ПДВ при зміні постачальника (підсумкові суми не міняються)?

Відповідь

У такому разі рекомендується заповнювати уточнюючий розрахунок таким чином:

- в графу 4 перенести показники декларації по ПДВ, яка уточнюється;

- в графу 5 - усі відповідні показники декларації з урахуванням виправлених помилок (в даному випадку вони відповідають показникам з графи 4);

- в графі 6 поставити прочерк (при представленні звітності на паперових носіях) або не заповнювати її (при представленні звітності в електронному вигляді).

Резюме:

Рекомендується в графах 4 і 5 продублювати однакові числові показники, в графі 6 паперового варіанту - поставити прочерки, а в електронному варіанті - не заповнювати.

Питання 3: чи Включається в розрахунок ремонтного ліміту вартість земельної ділянки?

Відповідь

Ні, не включається. Згідно п. 144.1 НКУ амортизації підлягають витрати на проведення ремонту і поліпшення основних засобів, що перевищують 10 відсотків сукупної балансової вартості усіх груп основних засобів, що підлягають амортизації.

З цього виходить, що для визначення 10-процентного ліміту вартість груп основних засобів, що не підлягають амортизації, не враховується. А відповідно до пп. 145.1.7 НКУ на основні засоби груп 1 (земельні ділянки) і 13 (природні ресурси) амортизація не нараховується.

Андрій Твердомед

Президент Асоціації податкових консультантів, консультант ВР з питань оподаткування, радник ЮФ Law offices of OMP

Резюме:

Ні, не включається.

Нагадуємо, до 18 вересня кожен бухгалтер може подивитися усі відповіді у Бумі і попрацювати з модулем безкоштовно у рамках премберного показу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини