Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особливості оподаткування операцій за кредит-нотами

21 листопада 2017, 09:15
539
0
Реклама

ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці по операціях отримання кредит-ноти від постачальника-нерезидента. Отже, такі операції відображаються відповідно до правил бухгалтерського обліку.

Оскільки грошова винагорода у вигляді бонуса, яка сплачується постачальником продукції покупцеві, зокрема за систематичність закупок, спрямовується на стимулювання збуту продукції, така винагорода визначається як оплата маркетингових послуг.

Таким чином, під час виплати продавцем винагороди в грошовій формі (бонуса) покупцеві за систематичність закупок об'єктом обкладення ПДВ є маркетингові послуги, які надаються покупцем, а винагорода в грошовій формі (бонуси), своєю чергою, є компенсацією вартості таких послуг.

У покупця-резидента під час отримання від продавця-нерезидента винагороди в грошовій формі (бонуса) за систематичність закупок виникають податкові зобов'язання з ПДВ на суму отриманої винагороди (бонуса). Базою обкладення ПДВ, відповідно до п. 188.1 ПКУ, у цьому випадку буде сума отриманої винагороди (сума бонусів).

Щодо податкових наслідків із ПДВ за операцією з отримання покупцем-резидентом від продавця-нерезидента кредит-ноти, яка зменшує суму зобов'язання такого покупця за поставлений (раніше ввезений на митну територію України) товар, фіскали в ІПК від 15.11.2017 р. № 2618/6/99-99-15-02-02-15/ІПК повідомили таке.

Оскільки під час увезення товарів на митну територію України податкові зобов'язання з ПДВ формуються на дату подання митної декларації для митного оформлення, а підставою для віднесення сум податку до податкового кредиту є належним чином оформлена митна декларація, яка підтверджує сплату податку, у разі якщо внаслідок отримання кредит-ноти митна вартість увезених товарів не змінюється (зміни до митної декларації не вносяться), податкові наслідки з ПДВ не виникають.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини