Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зараховуємо від’ємне значення ПДВ в рахунок сплати інших платежів: чи можливо це

28 березня 2018, 10:45
844
0
Реклама

Черговість зарахування суми від'ємного значення різниці між сумою податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду (далі - від'ємне значення ПДВ) є наступною - по-перше сума від'ємного значення ПДВ зараховується у зменшення суми податкового боргу з ПДВ, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у т.ч. розстроченого або відстроченого відповідно до ПКУ), а по-друге, у разі відсутності такого боргу сума від'ємного значення ПДВ може бути:

• спрямована до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду,

та/або

• заявлена (за заявою платника ПДВ) до бюджетного відшкодування ПДВ на розрахунковий рахунок платника податку та/або у рахунок сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до держбюджету, та/або до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

При цьому нормами ПКУ передбачено право на зарахування сум від'ємного значення з ПДВ лише на сплату грошових зобов'язань або погашення податкового боргу з платежів, які повністю сплачуються до держбюджету.

Перелік загальнодержавних податків і зборів визначений ст. 9 ПКУ. До них належать податок на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизний податок, екологічний податок, рентна плата, мито.

Зарахування загальнодержавних податків і зборів до державного і місцевих бюджетів здійснюється відповідно до Бюджетного кодексу України (далі - БКУ).

Відповідно до БКУ загальнодержавні платежі, такі як податок на прибуток, ПДФО розподіляються у різних пропорціях до державного та місцевого бюджетів, тобто сума від'ємного значення ПДВ не може бути зарахована в погашення грошових зобов'язань або погашення податкового боргу з вказаних податків.

Щодо ЄСВ, то відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 р. № 2464-VІ єдиний внесок є консолідованим страховим внеском, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування. Тому сума від'ємного значення ПДВ також не може бути зарахована у погашення грошових зобов'язань або погашення податкового боргу з ЄСВ.

Земельний податок, як складова податку на майно, зараховується до бюджетів місцевого самоврядування, а тому сума від'ємного значення ПДВ не може бути зарахована в погашення грошових зобов'язань або погашення податкового боргу з земельного податку.

При цьому у разі заявлення суми ПДВ до бюджетного відшкодування, платник ПДВ має право враховувати у складі заявленої до бюджетного відшкодування суми ПДВ залишок від'ємного значення ПДВ до повного його погашення, незалежно від спливу термінів позовної давності (1095 днів), у випадку коли суми ПДВ, з яких сформовано такий залишок, сплачені постачальникам товарів/послуг.

ІПК ДФСУ від 16.03.2018 р. № 1054/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини