Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як і за що можуть позбавити премії: роз'яснює Держпраці

31 травня 2018, 17:00
1111
0
Реклама

ГУ Держпраці у Херсонській області, на своєму офіційному веб-сайті, розповідає про те, скільки, з якою періодичністю і в яких випадках виплачувати премії та як уникнути можливих трудових конфліктів у зв'язку з цим.

Зазвичай премії виплачують за високі трудові показники, зразкове виконання працівником своїх обов'язків, освоєння ним нової техніки або технології, за роботу в нічний час тощо. Втім кожна компанія самостійно визначає критерії, за якими вона виплачуватиме премії працівникам, а також умови оцінки результатів праці для отримання такої виплати та її розмір.

У ст. 13 КЗпП зазначено, що докладну інформацію про виплату надбавок або премій треба обов'язково вказати в колективному договорі компанії. А якщо такого немає, в одному з цих документів:

- окремому положенні, погодженому з первинною профспілковою організацією;

- одному з розділів чинного положення про оплату праці;

- трудовому договорі або контракті.

Найчастіше у положенні про преміювання вказують, що матеріальне заохочення працівників є правом роботодавця і може залежати від багатьох причин. Тобто кожен роботодавець особисто вирішує, виплачувати премії своїм працівникам чи ні.

Але для того, щоб у майбутньому уникнути можливих конфліктів зі своїми працівниками, у трудовому договорі треба чітко розписати, за що на підприємстві виплачують премії, скільки вони становлять, а також порядок виплати.

Якщо в положенні про оплату праці, трудовому договорі або статуті організації не прописано жодних виплат-стимулів, то співробітники не можуть їх вимагати.

Зокрема, ст. 32 КЗпП визначає, якщо компанія змінює умови або порядок виплат премій, вона зобов'язана повідомити про це працівників не пізніше ніж за 2 місяці.

Для виплати премії конкретним працівникам керівник компанії має видати відповідний наказ. Зазвичай працівникові виплачують премію одночасно із заробітною платою. А от виплати, призначені у зв'язку з винятковими заслугами й мають разовий характер, треба вносити до спеціального розділу трудової книжки. Щодо щоквартальних премій, а також премій з нагоди окремих свят - такі відомості у трудовій книжці не фіксують.

Зазвичай премії виплачують усім працівникам, що працюють у компанії, як штатним, так і позаштатним.

Невиконання своїх обов'язків, ігнорування норм охорони праці, прогули, поява на роботі в нетверезому стані - це неповний перелік причин, через які працівник може бути позбавлений премії.

Рішення про зменшення розміру заохочувальної виплати або взагалі про її позбавлення керівник підприємства має право прийняти одноосібно й оформити відповідний наказ.

Якщо працівник порушив норми трудової дисципліни, не виконував або неналежно виконував свої трудові обов'язки, він може понести дисциплінарну й адміністративну відповідальність. Правила свого внутрішнього трудового розпорядку кожна компанія встановлює самостійно.

Детальніше про преміювання та 13-ту зарплату читайте в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія"

Для отримання доступа до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся БЕЗКОШТОВНИМ 3-денним доступ до сервісу.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини