Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Послуги від нерезидента: як заповнити ПН, якщо в акті є зауваження щодо їх вартості

26 жовтня 2018, 13:30
515
0
Реклама

Резидентом - платником ПДВ отримано від нерезидента послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України. В акті виконаних послуг, який підписано отримувачем послуг, вказані зауваження щодо вартості таких послуг. Розрахунок за виконані нерезидентом послуги здійснений на підставі акту виконаних послуг з урахуванням вказаних зауважень.

Як у такому випадку скласти податкову накладну?

За операціями з постачання послуг нерезидентами, місцем надання яких є митна територія України, платник податку - отримувач таких послуг повинен визначити податкові зобов'язання з ПДВ на дату "першої події", а саме:

• на дату списання коштів з його банківського рахунка в оплату таких послуг

або

• на дату оформлення документа, що засвідчує факт постачання таких послуг.

Отже, отримувач послуг - платник ПДВ на дату оформлення акту, що засвідчує факт постачання послуг, на підставі ст. 208 ПКУ складає і реєструє в ЄРПН у встановлений ПКУ термін податкову накладну з нарахуванням ПДВ за основною ставкою, виходячи з вартості таких послуг, та включає таку суму ПДВ до складу податкових зобов'язань та податкового кредиту у відповідному звітному (податковому) періоді.

У разі якщо між отримувачем послуг - платником ПДВ та виконавцем - нерезидентом виникли суперечності з приводу вартості виконаних послуг, про що вказано у зауваженнях до акту виконаних послуг, то усунення таких суперечностей можливе шляхом досягнення домовленостей між сторонами, проведення експертизи, звернення до суду тощо.

При цьому відкоригувати податкові зобов'язання з ПДВ, нараховані за такими операціями, можливо після усунення суперечностей, внесення відповідних змін до первинних документів та складення на їх підставі розрахунку коригування до податкової накладної та реєстрації його в ЄРПН.

Див. ІПК ДФСУ від 19.10.2018 р. № 4492/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Про складання податкової накладної на послуги від нерезидента ми розповідали в матеріалі "Податкова накладна на послуги від нерезидента" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини