Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Постачальник вугілля придбає послуги по його перевезенню: що з податковим кредитом

31 жовтня 2018, 08:45
177
0
Реклама

Платник ПДВ здійснює операції з постачання вугільної продукції, які згідно з п. 45 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ. Для перевезення такої вугільної продукції платник ПДВ придбає у третьої особи - перевізника послуги з перевезення. При цьому договором постачання вугільної продукції передбачено, що плату за послуги з перевезення (з урахуванням ПДВ) сплачує такому перевізнику постачальник вугільної продукції, а покупець такої продукції відшкодовує постачальнику плату за послуги з перевезення, що була сплачена таким постачальником третій особі - перевізнику.

Особа, яка виступає перевізником, за операцією з постачання послуг перевезення складає та реєструє в ЄРПН податкову накладну на отримувача таких послуг, а саме на постачальника вугільної продукції.

Таким чином, послуги з перевезення придбаються постачальником вугільної продукції у перевізника з метою перевезення вугільної продукції, операції з постачання якої відповідно до п. 45 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ, а тому придбання таких послуг здійснюється для використання у звільнених від оподаткування ПДВ операціях.

При цьому відшкодування вартості таких послуг з перевезення, яке здійснюється покупцем вугільної продукції її постачальнику, для цілей оподаткування ПДВ розглядається як частина вартості операцій з постачання такої вугільної продукції.

Враховуючи зазначене, платник ПДВ - постачальник вугільної продукції в розглянутій ситуації зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ виходячи з вартості послуги з перевезення, отриманої від третьої особи - перевізника, оскільки така послуга призначається для використання у звільнених від оподаткування операціях.

Див. ІПК ДФСУ від 18.10.2018 р. № 4463/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Більше про нарахування компенсуючих ПДВ-зобов'язань читайте в матеріалі "Компенсуючі податкові зобов'язання з ПДВ: коли їх необхідно нараховувати" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини