Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДФС про можливість проведення заліку за експортними операціями

7 листопада 2018, 08:45
271
0
Реклама

Чинними нормативними документами не передбачена можливість проведення заліку за експортними операціями при наявності судового спору, а також за зобов'язаннями в доларах США. Такого висновку дійшли фахівці ГУ ДФС в Одеській області (ІПК від 01.11.2018 р. № 4654/ІПК/15-32-14-02-03).

Зазначена позиція контролерів ґрунтується на:

1) п. 1.11 Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затвердженої постановою Правління НБУ від 24.03.1999 р. № 136, згідно з яким експортна операція з поставки продукції, виконання робіт, надання транспортних, страхових послуг та імпортна операція можуть бути зняті з контролю за наявності належним чином оформлених документів про припинення зобов'язань за цими операціями зарахуванням, якщо:

· вимоги випливають із взаємних зобов'язань між резидентом і нерезидентом, які є контрагентами за цими операціями;

· вимоги однорідні;

· строк виконання за зустрічними вимогами настав або не встановлений, або визначений моментом пред'явлення вимоги;

· між сторонами не було спору щодо характеру зобов'язання, його змісту, умов виконання тощо;

2) п. 4 постанови НБУ "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України" від 13.12.2016 р. № 410, яким визначено, що уповноважені банки не можуть знімати з контролю експортні операції клієнтів на підставі документів про припинення зобов'язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог:

· в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів, затвердженого постановою Правління НБУ від 04.02.1998 р. № 34/російських рублях (незалежно від суми операції);

· в інших валютах (якщо загальна сума зобов'язань, що припиняються зарахуванням у межах одного договору щодо експорту товарів, перевищує в еквіваленті 500000 доларів США).

Суб'єктам ЗЕД радимо ознайомитися з матеріалом "Закон про валюту: чи варто боятися нових правил валютного контролю" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини