Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Страховий стаж для заповнення заяви-розрахунку: звідки брати дані

16 листопада 2018, 12:35
499
0
Реклама

Фонд соцстраху інформує: найчастіше у страхувальників виникають запитання щодо заповнення колонок 21 та 22 додатку 1.1 - «Страховий стаж повних місяцях) загальний та за останні 12 місяців» нової заяви-розрахунку для отримання лікарняних (декретних).

Якщо застрахована особа звертається вперше до страхувальника з листком непрацездатності і працює на цьому підприємстві менше 8 років, то для правильного обрахунку матеріального забезпечення слід зібрати відомості про її попередню трудову діяльність та інші періоди, що зараховуються до страхового стажу.

Якщо ж застрахованій особі регулярно призначається матеріальне забезпечення на одному й тому ж місці роботи, і відповідні відомості вже наявні у страхувальника, то не слід повторно отримувати їх з ПФУ, і у разі необхідності лише додавати до страхового стажу місяці, які відпрацьовані і за них сплачено у повному обсязі єдиний соціальний внесок на цьому місці роботи.

Якщо ж застрахована особа працює у одного страхувальника більше 8 років, регулярно отримує заробітну плату, з якої сплачується ЄСВ в розмірі не менше мінімального, то додаткові відомості про страховий стаж збирати недоцільно.

Наприклад, у застрахованої особи стався страховий випадок вперше 01.09.2018. Згідно довідки ОК-5 чи ОК-7, яку вона отримала у територіальному органі ПФУ, її страховий стаж становить 94 місяці. Призначена допомога у розмірі 70 % середньої зарплати. Згодом, з 01.11.2018, у застрахованої особи знову настає тимчасова непрацездатність. Якщо за вересень та жовтень із нарахованої заробітної плати сплачено ЄСВ у розмірі не менше мінімального, то слід вважати, що її страховий стаж становить 96 місяців і допомога призначається у розмірі 100 % середньої зарплати. У такому випадку не слід повторно отримувати довідку у ПФУ.

Відомості, що використовуються для заповнення колонки 21 заяви-розрахунк, беруться із форми ОК-5; форми ОК-7; додаток 9 «Дані про трудовий та страховий стаж».

При цьому відомості з додатку 9 «Дані про трудовий та страховий стаж» можна використовувати в повному обсязі для визначення страхового стажу з 01.01.2016. Період страхового стажу з 01.01.2011 по 01.01.2016 необхідно обчислювати з використанням довідок «Форма ОК-5» або «Форма ОК-7».

Відповідне роз'яснення наведено на сайті Фонду соцстраху.

Про заповнення оновленої форми заяви-розрахунки читайте у матеріалах газети «Інтерактивна бухгалтерія»:

· Нова форма заяви-розрахунку для лікарняних (декретних): аналізуємо роз'яснення Фонду;

· Новий порядок отримання лікарняних (декретних) від Фонду соцстраху діє з 1 жовтня.

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини