Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Помилка в даті складання податкової накладної: як виправити

21 листопада 2018, 11:00
2635
0
Реклама

Платник ПДВ допустив помилку у даті складання податкових накладних, приміром, замість дати складання 15.08.2018 вказав 15.08.2016. Як же виправити таку помилку?

За загальновстановленими правилами податкова накладна складається у день виникнення податкових зобов'язань з ПДВ платника ПДВ - постачальника товарів/послуг, визначених відповідно до п. 187.1 ПКУ (за правилом "першої події").

При цьому помилка у даті складання податкової накладної не може бути виправлена шляхом подання розрахунку коригування до такої податкової накладної.

Податкова накладна, складена платником ПДВ за операцією з постачання товарів/послуг із зазначенням іншої дати, ніж дата виникнення "першої події" за такою операцією, може бути визнана платником як така, що зайво складена.

Платник податку на дату виявлення факту зазначення неправильної дати в зареєстрованій в ЄРПН податковій накладній має право скласти "мінусовий" розрахунок коригування до податкової накладної, яка визначена ним як зайво складена, та зареєструвати його в ЄРПН.

Складення та реєстрація в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної, визнаної платником податку як зайво складена, не позбавляє платника податку обов'язку скласти податкову накладну за операцією з постачання товарів/послуг із зазначенням у такій податковій накладній дати складання, що відповідає даті настання "першої події" за такою операцією.

Така податкова накладна підлягає обов'язковій реєстрації в ЄРПН таким платником податку з дотриманням визначених ПКУ термінів реєстрації.

Див. ІПК ДФСУ від 10.10.2018 р. № 4368/6/99-99-12-02-01-15/ІПК.

До речі, з 1 грудня порядок складання податкових накладних і розрахунків коригування буде оновлено. Про це читайте в матеріалі "Податкова накладна та порядок її заповнення: оновлення - 2018" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини