Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повірений отримує орендну плату, яку потім перераховує довірителю - нерезиденту: що з ПДВ

30 листопада 2018, 08:30
230
0
Реклама

Підприємство (резидент), як повірений, отримує на свій розрахунковий рахунок суми орендної плати, які потім перераховує довірителю - нерезиденту України. Які тут будуть ПДВ-наслідки?

Особа, яка отримує послуги від нерезидента, місце постачання яких визначено на митній території України, є податковим агентом такого нерезидента в частині нарахування та сплати ПДВ до бюджету за такою операцією.

Отже, якщо особою - резидентом здійснюються операції з придбання у нерезидента послуг, місцем постачання яких визначено митну територію України, зокрема послуг із оренди житлового приміщення, то у такої особи як отримувача вказаних послуг виникає обов'язок щодо нарахування і сплати ПДВ до бюджету за такою операцією у загальновстановленому порядку.

При цьому, базою оподаткування для товарів/послуг, що передаються/отримуються у межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління, є вартість постачання цих товарів, визначена у порядку, встановленому ст. 188 ПКУ (п. 189.4 ПКУ).

У разі, якщо згідно умов цивільно-правового договору передача в оренду житлового приміщення (квартири) та отримання орендної плати на свій розрахунковий рахунок розглядається як складова частина операцій з надання послуг повіреного, то при здійсненні операцій з постачання послуг з оренди, у тому числі за договором доручення, база оподаткування ПДВ визначається відповідно до п. 188.1 ПКУ.

Див. ІПК ДФСУ від 21.11.2018 р. № 4908/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

У сервісі "Інтерактивна бухгалтерія" послугам, отриманим від нерезидента, ми присвятили матеріали:

"Нерезидентські послуги у ПДВшній звітності отримувача";

"Податкова накладна на послуги від нерезидента".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини