Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Отримали за договором позики одні матеріали, а повертаємо інші: які ПДВ-наслідки

26 грудня 2018, 14:20
1412
0
Реклама

Платник ПДВ - позикодавець за договором позики передає майно. При цьому позичальник повертає позикодавцю не ті самі матеріали, попередньо придбані у нього і набуті у власність, а інші матеріали, які відповідають аналогічним критеріям: кількості (об'єму), якості та характеристикам. Як оподатковуються ПДВ такі операції?

Ось що стосовно цього думають податківці.

Безоплатна передача майна на підставі договору позики визначається як постачання і підлягає оподаткуванню ПДВ на загальних підставах (пп. "а" п. 185.1 і пп. 14.1.191 ПКУ). База оподаткування при цьому визначається відповідно до абз. 2 п. 188.1 ПКУ.

У разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг на дату виникнення податкових зобов'язань з ПДВ платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін.

Якщо у разі здійснення позикодавцем операції з передачі матеріалів на умовах договору позики право власності на такі матеріали переходить позичальникові, а позичальником повертаються позикодавцю не ті самі матеріали, попередньо придбані у нього і набуті у власність, а інші матеріали (зокрема, які відповідають аналогічним критеріям: кількості (об'єму), якості та характеристикам), то така операція розглядається як окрема операція з постачання матеріалів, за якою особа, яка повертає такі матеріали, зобов'язана нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ, скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну.

Див. ІПК ДФСУ від 14.12.2018 р. № 5245/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

У сервісі "Інтерактивна бухгалтерія" позику ми розглядали, зокрема, в таких матеріалах:

"Договір позики: від теорії до практики";

"Позика в інвалюті від нерезидента: особливості обліку";

"Договір позики запасів: облік й оподаткування".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини