Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порядок виплати доплата за шкідливі умови праці в освіті

12 лютого 2019, 15:45
1123
0
Реклама

За роботу з важкими та шкідливими умовами праці оплата праці здійснюється у підвищеному розмірі.

Підвищена оплата праці, що встановлюється працівникам, які трудяться на важких роботах, на роботах зі шкідливими й небезпечними умовами праці, на роботах з особливими природними географічними та геологічними умовами й умовами підвищеного ризику для здоров'я гарантується ст. 100 КЗпП. Перелік цих робіт має визначати Уряд.

Перелік робіт із важкими, шкідливими та особливо шкідливими умовами праці, на яких встановлюється підвищена оплата праці, затверджено постановами КМУ від від 02.04.2009 р. № 307 лише для сфери будівництва та з виробництва літальних апаратів.

Згідно з п. 4 постанови Держкомпраці СРСР та Секретаріату ВЦРПС від 15.05.1990 р. № 193/7-69 «Про удосконалення організації заробітної плати та введення нових ставок і посадових окладів працівників установ і організацій народної освіти», що діяла та той час, надано право керівникам установ і організацій за погодженням з профспілковими комітетами установлювати доплати робітникам, спеціалістам та службовцям, зайнятим на роботах із важкими та шкідливими умовами праці в розмірі до 12 % тарифної ставки (посадового окладу) та до 24 % - на роботах з особливо тяжкими та особливо шкідливими умовами праці.

На її виконання наказом Держкомітету СРСР народної освіти від 20.08.1990 р. № 579 затверджено Положення про порядок установлення доплат за несприятливі умови праці та Перелік робіт, на яких установлюються доплати за несприятливі умови праці працівникам організацій та установ системи Держосвіти СРСР.

Тому такий Перелік передбачено в додатку 9 до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. № 102.

Перелік таких робіт передбачено також в додатку 2 до Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки, як і в попередніх Галузевих угодах.

Згідно з пунктом 7.3.2 Угоди керівникам закладів та установ освіти і науки, комітетам Профспілки рекомендовано здійснювати доплати працівникам за роботу в шкідливих і важких умовах праці згідно з додатком № 2 до Угоди.

Відповідно до п. 33 Інструкції № 102, керівники закладів і установ освіти за погодженням з профспілковими комітетами можуть встановлювати доплати робітникам, спеціалістам та службовцям, які зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці у розмірі до 12 % тарифної ставки (посадового окладу) і до 24 % тарифної ставки (посадового окладу) на роботах з особливо важкими та шкідливими умовами праці в порядку і на підставі переліку робіт, передбачених у додатку № 9.

Згідно з додатком 9 до Інструкції № 102 та додатком 2 до Галузевої Угоди доплати за несприятливі умови праці встановлюються за результатами атестації робочих місць або оцінки умов праці особам, безпосередньо зайнятим на роботах, передбачених Переліком і нараховуються за час фактичної зайнятості працівників на таких робочих місцях або в таких умовах праці.

На підставі висновків атестаційної комісії керівник за погодженням з профспілковим комітетом затверджує перелік конкретних робіт, на яких встановлюється доплата за несприятливі умови праці і розміри доплат за видами робіт.

Конкретні розміри доплат та тривалість їх виплати встановлюються наказом керівника за погодженням з профкомом.

За повідомленням Профспілки освіти та науки України.

Як компенсацію за роботу в шкідливих та важких умовах праці наймані особи мають гарантії від держави, закріплені законодавчими актами. Ці трудові гарантії та пільги, в частині, підвищеної оплати, додаткових відпусток, скороченої тривалості робочого часу розглядалися в темі тижня «Важкі та шкідливі умови праці» газети «Інтерактивна бухгалтерія».

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини