Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджений трудовий розпорядок має бути і у підприємця

13 березня 2019, 15:30
489
0
Реклама

Працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою, відповідно до ст. 2 КЗпП.

Поняття "фізична особа - підприємець" в сукупності теж охоплюється поняттям "фізична особа", оскільки громадянин, який бажає реалізувати своє конституційне право на підприємницьку діяльність, після проходження відповідних реєстраційних та інших передбачених законодавством процедур лише набуває нової ознаки - "підприємець", не втрачаючи при цьому статусу фізособи.

Трудовий розпорядок на підприємствах, в установах, організаціях визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку, які затверджуються трудовими колективами за поданням власника або уповноваженого ним органу і виборним органом первинної профспілки (профспілковим представником) на основі типових правил (ст. 142 КЗпП).

Таким чином, відсутність у роботодавця правил внутрішнього трудового розпорядку є порушеннями законодавства про працю.

Роботодавці, винні у порушенні законодавства про працю, несуть зокрема фінансову (ст. 265 КЗпП) та адмінвідповідальність (ст. 41 КУпАП).

Крім цього, оскільки ФОП у розумінні норм КЗпП виступає роботодавцем, то він має розробляти правила внутрішнього трудового розпорядку.

При цьому трудовим колективом у даному випадку є особи, які уклали з підприємцем трудовий договір.

Див. лист Мінсоцполітики від 28.12.2017 № 568/0/22-17/134

Про вимоги до змісту та оформлення правил внутрішнього трудового розпорядку та про їх затвердження та узгодження з трудовим законодавством читайте у ситуації "Трудова дисципліна".

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини