Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Забудовник постачає житло корпоративному інвестиційному фонду: які податкові наслідки

25 березня 2019, 11:20
3447
0
Реклама

Забудовник - платник ПДВ здійснює постачання прав на житло (об'єкт житлового фонду) корпоративному інвестиційному фонду. Як така операція оподатковується ПДВ та податком на прибуток?

ПДВ

Для цілей оподаткування ПДВ операція із реалізації майнових прав на нерухоме майно для продавця є операцією з постачання об'єкта нерухомого майна.

У разі, якщо забудовник самостійно здійснював будівництво житла (об'єкта житлового фонду) без залучення до такого будівництва підрядника (будівельну компанію), то для цілей оподаткування ПДВ операція забудовника з постачання прав на житло (об'єкт житлового фонду) корпоративному інвестиційному фонду є операцією з першого постачання житла (об'єкта житлового фонду), яка оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за основною ставкою. У даному випадку за такою операцією корпоративний інвестиційний фонд, на підставі належним чином складеної і зареєстрованої в ЄРПН забудовником податкової накладної, включає суму ПДВ до складу податкового кредиту, та відповідно, до пп. "б" п. 198.5 ПКУ зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ та скласти і зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну.

У разі, якщо забудовник самостійно не здійснював будівництво житла (об'єкта житлового фонду), а залучав до будівництва житла (об'єкта житлового фонду) підрядника (будівельну компанію), то для цілей оподаткування ПДВ операція підрядника (будівельної компанії) з надання забудовнику послуг із спорудження такого житла є операцією з першого постачання житла (квартири), яка оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за основною ставкою, незалежно від того, матеріали забудовника чи підрядника (будівельної компанії) використовуються для будівництва такого житла. У даному випадку подальша операція забудовника з постачання прав на житло (об'єкт житлового фонду) корпоративному інвестиційному фонду є операцією з другого постачання житла, яка підлягає звільненню від оподаткування ПДВ відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ.

Отже, після оформлення корпоративним інвестиційним фондом права власності на отримане від забудовника новозбудоване житло (об'єкт житлового фонду) подальші операції корпоративного інвестиційного фонду з постачання такого житла покупцям - фізичним і юридичним особам на підставі основних договорів купівлі-продажу новозбудованого житла (об'єкта житлового фонду) звільняються від оподаткування ПДВ згідно з пп. 197.1.14 ПКУ.

При цьому в разі, якщо корпоративний інвестиційний фонд до оформлення основних договорів купівлі-продажу новозбудованого житла (об'єкта житлового фонду) отримував від покупців - фізичних і юридичних осіб забезпечувальні платежі відповідно до укладених з ними попередніх договорів, то операції з перерахунку таких платежів покупцями - фізичними і юридичними особами на рахунок корпоративного інвестиційного фонду не змінюють базу оподаткування ПДВ та не призводять до виникнення податкових зобов'язань з ПДВ у корпоративного інвестиційного фонду.

Податок на прибуток

У разі, якщо кошти (інвестиційні внески), отримані корпоративним інвестиційним фондом від фізичної особи - інвестора з метою участі такої особи у будівництві об'єктів нерухомості та подальшого отримання у власність відповідної нерухомості, то такі кошти є коштами спільного інвестування у розумінні пп. 141.6.1 ПКУ.

У разі, якщо корпоративний інвестиційний фонд виступає інвестором будівництва житлових будинків та для такого будівництва на підставі попередніх договорів купівлі-продажу залучає кошти фізичних чи юридичних осіб, які не є інвесторами такого корпоративного інвестиційного фонду, а саме особами, які розміщують вільні кошти з метою отримання прибутку, шляхом придбання цінних паперів ICI, то такі активи та доходи корпоративного інвестиційного фонду від операцій з такими активами не підпадають під дію пп. 141.6.1 ПКУ та не звільняються від оподаткування податком на прибуток.

Див. ІПК ДФСУ від 14.03.2019 р. № 1037/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

На практиці зазвичай управління активами інституту спільного інвестування (зокрема, корпоративного інвестиційного фонду) здійснює компанію з управління активами. Тож до вашої уваги представимо матеріал "Забудовник продає квартири через КУА: особливості обліку" електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини