Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи платити податок на нерухомість за майно, що знаходиться під арештом

23 квітня 2019, 15:00
363
0
Реклама

Підприємство, що набуло право на частку нежитлового приміщення, звернулось до контролерів за роз'ясненнями щодо порядку взяття на облік відповідного нерухомого майна в податкових органах, а також поцікавилося, чи повинне нараховувати та сплачувати податок на нерухомість за майно, яке знаходиться під арештом.

У відповідь фахівці ГУ ДФС у м. Києві в ІПК від 16.04.2019 р. № 1621/ІПК/26-15-12-04-18 роз'яснили таке.

Якщо відповідно до законодавства у платника податків, крім обов'язків щодо подання податкових декларацій (розрахунків, звітів) та/або нарахування, утримання або сплати (перерахування) податків, зборів на території адміністративно-територіальної одиниці за своїм Місцезнаходженням, виникають такі обов'язки на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, то такий платник податків зобов'язаний стати на облік за таким неосновним місцем обліку у відповідному контролюючому органі (п. 7.1 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588, далі - Порядок № 1588).

Для взяття на облік за неосновним місцем обліку платник податків зобов'язаний протягом 10 робочих днів після створення відокремленого підрозділу, реєстрації рухомого чи нерухомого майна чи відкриття об'єкта чи підрозділу, через які провадиться діяльність або які підлягають оподаткуванню чи пов'язані з оподаткуванням, подати до відповідного контролюючого органу заяву про взяття на облік за неосновним місцем обліку за формою № 17-ОПП (додаток 9 до Порядку № 1588).

Заява за формою № 17-ОПП може бути подана як до контролюючого органу за неосновним місцем обліку, так і до контролюючого органу за неосновним місцем обліку.

Також взяття на облік за неосновним місцем обліку здійснюється на підставі:

· повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП (додаток 10 до Порядку № 1588), якщо у такому повідомленні платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням відповідного об'єкта оподаткування;

· заяви за формою № 5-ОПП, поданої нотаріусом відповідно до п. 6.7 р. VІ Порядку № 1588, якщо у такій заяві платник зазначив про бажання стати на облік за неосновним місцем обліку в контролюючому органі за місцезнаходженням робочого місця.

Щодо обов'язку сплачувати податку на нерухомість контролери завважили: ПКУ не передбачає виключення з об'єктів оподаткування податком об'єктів нерухомості, які знаходяться під арештом.

Підприємствам, що придбали об'єкти нерухомого майна, цікавим може бути матеріал "Декларація з податку на нерухомість: вивчаємо нововведення" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини