Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За недотримання принципу "витягнутої руки" підприємство сплатить до бюджету 56 млн грн

2 травня 2019, 08:30
506
0
Реклама

Восьмий апеляційний адміністративний суд вкотре підтримав позицію Офісу щодо правомірності донарахування понад 56 млн. грн. з податку на прибуток одному із вітчизняних виробників мінеральних добрив.

Передісторія така: підприємство закуповувало природний газ у нерезидентів та штучно збільшило суму збитків на 1,6 млрд грн. Як наслідок - отримувало менше прибутків та, відповідно - сплачувало менше податків до бюджету.

Згідно з "правилами" участі у контрольованих операціях, платники податків повинні визначати обсяг їх оподаткованого прибутку відповідно до принципу "витягнутою руки".

Проте, під час дослідження операцій з придбання природного газу від пов'язаної особи-нерезидента, контролюючим органом встановлено, що придбання природного газу російського походження у пов'язаної особи (резиденту Кіпру) відбулося за значно завищеними цінами необґрунтовано.

В той же час, досліджуючи експортні операції з реалізації мінеральних добрив пов'язаній особі (резиденту Швейцарії) та отриманий в результаті останніх дохід платника, фахівцями контролюючого органу за деякими операціями встановлено необґрунтоване використання платником податків методу умов контрольованих операцій, застосування якого призвело до заниження доходу від таких операцій та несплати податку на прибуток.

Хоча у розгляді судової справи, платник податків намагався переконати фахівців Офісу та суд в тому, що операції з придбання природного газу були здійснені за ринковими цінами, а тому метод "порівняльної неконтрольованої ціни" обраний ним вірно, а збитки підприємство отримало внаслідок інших обставин, фахівцями Офісу доведено, що зовнішньоекономічні операції одного із передових виробників галузі хімічної промисловості спрямовані не на отримання прибутку власного підприємства та сплату податків в Україні, а на створення умов, що сприяють збільшенню прибутків нерезидентів.

Читайте також статтю "Виплата дивідендів нерезиденту: коли вважається контрольованою операцією, а коли - ні" електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини