Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівники зможуть відмовитися розмовляти російською мовою на роботі

2 травня 2019, 10:20
3842
0
Реклама

25 квітня Верховна Рада схвалили в цілому Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Він закріпив статус української мови як єдиною державної (офіційної) мови в Україні.

Звісно ж ним буде регулюватися використання української мови у всіх сферах її вживання.

Не обійшлося й без застосування державно мови у сфері трудових відносин.

Якщо виходити із редакції законопроекту до другого читання (саме вона наразі є загальнодоступною), то в його статті 20 йдеться:

1. Ніхто не може бути змушений використовувати під час перебування на роботі та виконання обов'язків за трудовим договором іншу мову, ніж українська, крім випадків:

а) обслуговування споживачів та інших клієнтів, які є іноземцями чи особами без громадянства;

б) створення юридичних, технічних, інформаційно-рекламних текстів та інших повідомлень і документів (у тому числі усних), адресатами яких є іноземці чи особи без громадянства, юридичні особи, органи і посадові особи іноземних держав і міжнародних організацій.

2. Трудові договори в Україні укладаються державною мовою, що не перешкоджає використовувати сторонам трудового договору його переклад.

В тексті пропозицій Комітету з питань культури і духовності до узгодженого тексту законопроекту ці норми повторюються. Тож схоже ми побачимо їх і у фінальному тексті Закону, підписаного Президентом України.

Як бачимо, вони цілком дозволяють працівникові відмовитися розмовляти на робочому місці іншою мовою, аніж українською. Так би мовити, заявити про небажання говорити російською мовою на робочому місці. І це буде цілком законно.

Принагідно нагадаємо, що маємо й адмфнштраф за порушення застосування вимог цього Закону. А це штраф від 200 до 300 НМДГ (3400-5100 грн) як за інші порушення Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щодо порядку застосування державної мови.

До того ж не використання державної мови в ході робочого спілкування працівників держорганів, місцевого самоврядування, державних та комунальних підпрємств потягне на 200-400 НМДГ (3400-6800 грн).

Проте самі щтрафи почнуть застосовувати лише через три роки після набрання чинності цим Законом.

Коли записи російською мовою до трудової книжки розцінюють як порушення? Про це читайте у коментарі до судового рішення у газеті "Інтерактивна бухгалтерія" за посиланням.

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини