Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Строки для надання пояснень і документів для розблокування ПН неможливо продовжити

2 травня 2019, 11:45
5370
0
Реклама

Реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН може бути зупинена в порядку та на підставах, визначених Кабінетом Міністрів України (п. 201.16 ПКУ). З метою реалізації цієї норми Кабмін прийняв постанову "Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних" від 21.02.2018 р. № 117, якою затверджено, зокрема, Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - Порядок).

Згідно з вимогами п. 15 Порядку письмові пояснення та копії документів, необхідних для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної, зазначених у п. 14 Порядку, платник податку має право подати до контролюючого органу протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов'язання, відображеного у податковій накладній/розрахунку коригування.

Платник податку має право подати письмові пояснення та копії документів до декількох податкових накладних/розрахунків коригування, якщо такі податкові накладні/розрахунки коригування складені на одного отримувача - платника ПДВ за одним і тим самим договором або якщо в таких податкових накладних/розрахунках коригування відображені однотипні операції (з однаковими кодами товарів згідно з УКТ ЗЕД або кодами послуг згідно з ДКПП).

У п. 16 Порядку передбачено, що письмові пояснення та копії "розблокувальних" документів платник податку подає до ДФС в електронній формі засобами електронного зв'язку, визначеними ДФС, з урахуванням вимог Законів України "Про електронний цифровий підпис", "Про електронні документи та електронний документообіг" та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого в установленому порядку.

Зверніть увагу: Закон України "Про електронний цифровий підпис" від 22.05.2013 р. № 852-VI втратив чинність 07.11.2018, тому доцільно керуватися Законом України "Про електронні довірчі послуги" від 05.10.2017 р. № 2155-VIII.

Водночас Порядком не передбачено процедури зупинення/продовження законодавчо встановленого строку надання письмових пояснень та копій "розблокувальних" документів.

Див. ІПК ДФСУ від 08.04.2019 р. № 1504/6/99-99-29-02-02-15/ІПК.

Блокування податкових накладних/розрахунків коригування ми прокоментували в статтях ""Друге дихання" СМКОР: вивчаємо новації" і "Порядок блокування ПН/РК "покращено"" електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини