Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Продаж ОЗ на умовах відстрочення платежу: податкові наслідки

11 травня 2019, 10:20
515
0
Реклама

Ситуація: за умовами договору купівлі-продажу з відстроченням платежу покупець рівними частинами щомісячно протягом року сплачує постачальнику 1/12 договірної вартості нерухомого майна, яке придбавається.

Договором також передбачена можливість дострокової сплати вартості майна.

Крім того таке майно передається покупцю на підставі акту приймання передачі в день підписання договору. Причому перехід права власності виникає після повного розрахунку за договором та державної реєстрації цього права.

В зв'язку із цією ситуацією у продавця виникло запитання щодо порядку оподаткування такої операції ПДВ та податком на прибуток.

За словами податківців, в розглянутій ситуації платник ПДВ-постачальник нерухомого майна повинен визначити податкові зобов'язання з ПДВ за правилами, визначеними п. 187.1 ПКУ, а саме на дату фактичної передачі майна згідно акту приймання-передачі.

В частині податку на прибуток продавцю, який зобов'язаний коригувати фінрезультат до оподаткування, має врахувати наступне: у разі продажу ОЗ (які використовуються у госпдіяльності) фінрезультат до оподаткування збільшується на суму залишкової вартості таких активів, визначеної за правилами бухобліку, та зменшується на суму залишкової вартості цих активів, визначеної з урахуванням ст. 138 ПКУ.

Див. ІПК ДФС від 06.05.2019 р. № 1968/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Про те, як організувати облік ЗЕД-продажів у комітента читайте в публікації: "ЗЕД-договори комісії на продаж: облік у комітента" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини