Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оренда майна, яке перебуває в спільній власності: які наслідки з ПДВ і податку на прибуток

16 травня 2019, 08:30
373
0
Реклама

Платник ПДВ орендує майно, яке перебуває у спільній власності (платника ПДВ та неплатника ПДВ). Які наслідки з ПДВ і податку на прибуток?

ПДВ. У цій ситуації орендар - платник ПДВ повинен сплачувати орендну плату двома частинами: перша - орендодавцеві - платнику ПДВ; друга - орендодавцеві - неплатнику ПДВ. Крім цього, до складу податкового кредиту орендар має право віднести лише суму ПДВ, сплачену орендодавцеві - платнику ПДВ. Обсяги придбання товарів/послуг без ПДВ відображаються покупцем у рядку 10.3 (колонка А) податкової декларації з ПДВ за той звітний період, у якому вони були придбані.

Податок на прибуток. Різниць за операціями з нарахування (сплати) орендної плати за договором оренди нежитлового приміщення, що належить на праві спільної власності, положеннями ПКУ не передбачено.

Отже, об'єкт оподаткування податком на прибуток в частині таких операцій визначається виключно за бухобліковими правилами при формуванні фінрезультату до оподаткування.

Див. ІПК ДФСУ від 08.05.2019 р. № 2027/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Облік оренди майна ми розглядали у статтях електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

"Операційна оренда: облік у орендаря";

"Операційна оренда: облік у орендодавця".

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини