Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівник відсудив борги по зарплаті: як оподатковувати виплати

20 травня 2019, 08:45
428
0
Реклама

Сума невиплаченої зарплати звільненого працівника та відшкодування середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах. Йдеться про ситуацію, коли ці виплати стягуються з рахунку роботодавця на підставі рішення суду. Саме про це ІПК ДФС від 11.05.2019 р. № 2100/С/99-99-13-02-03-14/ІПК.

Роботодавець у такому випадку нараховує, утримує та сплачує податок (військовий збір) від імені та за рахунок фізособи з такого доходу.

Водночас держвиконавець (Казначейство) не виступає податковим агентом, оскільки ЄСВ та інші обов'язкові відрахування утримуються у момент нарахування.

Дохід у вигляді суми невиплаченої зарплати є базою нарахування ЄСВ. Водночас дохід у вигляді відшкодування, нарахованого працівнику за час затримки розрахунку при звільненні (середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні), не є базою нарахування ЄСВ.

Нагадаємо: у разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у встановлені строки роботодавець повинен виплатити йому середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку. Звісно, якщо відсутній спір про їх розмір (ст. 117 КЗпП).

Коли та в яких розмірах слід виплачувати компенсацію за затримку виплати зарплати? Пояснення читайте у матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини