Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 3 червня банки ретельніше перевірятимуть отримувачів готівки через касу

30 травня 2019, 09:00
4264
0
Реклама

З 03.06.2019 року набирає чинності Постанова НБУ "Про затвердження змін до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні" від 18.04.2019 р. № 62.

За результатами нагляду у сфері фінмоніторингу численних фактів проведення фінустановами ризикових (схемних) операцій з використанням готівки НБУ вирішив посилити нагляд за веденням банками касових операцій.

Відтепер, банки вивчатимуть клієнтів-суб'єктів господарювання, які отримують готівку для подальшого здійснення готівкових розрахунків, щоб спростувати або підтвердити підозри у здійсненні клієнтом фіноперацій з ознаками фіктивності.

Для цього вимагатимуть від клієнтів підтвердні документи, на підставі яких здійснюють готівкові розрахунки.

Такими документами можуть бути:

· закупівельний акт;

· закупівельна відомість;

· податковий розрахунок за ф. № 1ДФ, кредитний договір;

· договір поставки;

· договір транспортування;

· договір зберігання, інші звітні документи.

До того ж НБУ унормував застосування електронного підпису та електронної печатки у банківській системі України під час здійснення касових операцій відповідно до вимог законодавства.

Нагадаємо, що тим суб'єктам господарювання, які вносять готівку через платіжні пристрої, з 15.02.2019 р. необхідно перезатвердити порядок розрахунку ліміту каси та сам розрахунок установлення ліміту. Розлогіше про це читайте в статті "Чергове оновлення Положення про касові операції" електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини