Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Платника ПДВ реорганізують шляхом злиття: що з ПДВ

19 червня 2019, 08:30
838
0
Реклама

ДФС в ІПК розповіла про можливість передання суми від'ємного значення з ПДВ правонаступнику та отримання бюджетного відшкодування ПДВ у разі реорганізації платника ПДВ шляхом злиття.

Ось що стосовно цього зазначили податківці.

У разі реорганізації платника ПДВ шляхом злиття суму від'ємного значення ПДВ переносять до складу податкового кредиту правонаступника у наступному періоді після підписання передавального акта (п. 198.7 ПКУ). Але таке перенесення можливе, тільки якщо суму від'ємного значення підтвердила документальна податкова перевірка.

Для цього платник податку, який реорганізовується, подає заяву шляхом заповнення таблиці 2 додатку Д2 до декларації з ПДВ за останній звітний (податковий) період. А його правонаступник подає заяву шляхом заповнення таблиці 3 додатку Д 2 після узгодження суми від'ємного значення за результатами документальної податкової перевірки.

До того ж у разі реорганізації платника ПДВ шляхом злиття з іншим платником ПДВ, такого платника податку анулюють на дату затвердження передавального акту. Роблять це відповідно до законодавства та за умови сплати податкових зобов'язань з ПДВ у випадках, визначених р. V ПКУ.

Крім того, під час реорганізації платника ПДВ шляхом злиття з іншим платником ПДВ слід пам'ятати:

• операції з реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення та перетворення) юридичних осіб не є об'єктом оподаткування ПДВ (п. 196.1.7 ПКУ). Водночас на такі операції не поширюється обов'язок з нарахування податкових зобов'язань з ПДВ, передбачених п. 198.5 та ст. 199 ПКУ;

• за такими операціями не потрібно визначати ПДВ-зобов'язання за п. 184.7 ПКУ;

• якщо за результатами останнього податкового періоду особа має право на отримання бюджетного відшкодування, таке відшкодування мають надати протягом строків, визначених р. V ПКУ, незалежно від того, чи буде ця особа зареєстрованою як платник ПДВ на дату отримання такого бюджетного відшкодування, чи ні (п. 184.9 ПКУ).

Джерело: ІПК ДФСУ від 11.06.2019 р. № 2676/6/99-99-12-02-01-15/ІПК.

Про реорганізацію платника ПДВ ми розповідали в матеріалі "Анулювання платника ПДВ під час реорганізації: передаємо від'ємний ПДВ та реєстраційний ліміт правонаступникові" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Аналітика, консультації, довідники для бухгалтера і вебінари в сервісі "Інтерактивна бухгалтерія"

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини