Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Надаємо агентські послуги нерезиденту: що з ПДВ

19 червня 2019, 10:45
1963
0
Реклама

Сумські податківці розповіли про ПДВ-наслідки у ситуації, коли товариство уклало агентський договір з нерезидентом для просування та збуту на ринку України його продукції та послуг. Згідно договору товариство отримає від нерезидента комісію (агентську винагороду) у валюті (євро).

Враховуючи те, що агентські послуги з пошуку потенційних клієнтів на покупку продукції, які резидент надає нерезиденту в межах укладеної агентської угоди, відсутні в переліку операцій, зазначених у п. 186.2 і п. 186.3 ПКУ, то місце постачання таких послуг слід визначати за п. 186.4 ПКУ, а саме як місце реєстрації постачальника-резидента.

Отже, операції з постачання послуг з пошуку потенційних клієнтів на покупку продукції нерезидента є об'єктом оподаткування ПДВ. Їх оподатковують у загальновстановленому порядку за ставкою 20%. Базою оподаткування ПДВ є агентська винагорода, яку резидент отримує за надані нерезиденту послуги з пошуку потенційних клієнтів на покупку продукції.

Дату виникнення податкових зобов'язань з ПДВ товариство, яке надає послуги нерезиденту, визначає відповідно до п. 187.1 ПКУ. На зазначену дату воно зобов'язане нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ (на підставі офіційного курсу гривні до іноземної валюти, установленого НБУ), скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну.

Джерело: ІПК ГУ ДФС у Сумській області від 12.06.2019 р. № 2690/8/18-28-12-01-40/ІПК.

Більше про надання послуг у ЗЕД читайте в матеріалі "Послуги для нерезидента: облік й оподаткування" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Аналітика, консультації, довідники для бухгалтера і вебінари в сервісі "Інтерактивна бухгалтерія"

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини