Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Блискавичне оновлення правил ринку електроенергії

1 липня 2019, 11:10
1140
0
Реклама

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, внесла зміни до власних минулорічних постанов. Мета новацій - викласти у новій редакції низку підзаконних актів та уточнити дати набрання ними чинності. Так, повністю оновили Правила ринку, затверджені постановою НКРЕКП від 14.03.2018 р. № 307, та Правила ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку, затверджені постановою НКРЕКП від 14.03.2018 р. № 308.

Перші визначають порядок реєстрації учасників ринку, порядок та вимоги до забезпечення виконання зобов'язань за відповідними договорами, ринок допоміжних послуг та інші нюанси щодо функціонування ринку електроенергії України. Своєю чергою, другі з зазначених Правил визначають взаємовідносини, що виникають між учасниками та оператором ринку, встановлюють порядок та вимоги до забезпечення виконання зобов'язань за договорами купівлі-продажу електричної енергії на ринку "на добу наперед" і внутрішньодобовому ринку.

Слід зауважити, що вже 1 липня 2019 р. запрацював новий ринок електричної енергії. Кардинальне оновлення відповідних правовідносин передбачено Законом України "Про ринок електричної енергії".

Нагадаємо, що нещодавно було озвучена ініціатива відкласти запуск нової моделі ринку електроенергії. Так, Президент України подав до Верховної Ради проект закону про відтермінування запровадження нового ринку електроенергії на рік - до 1 липня 2020 року.

Окрім того, нещодавно набрав чинності закон, покликаний забезпечити конкурентні умови виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії.

Джерело: постанови НКРЕКП від 24.06.2019 р. № 1168 та № 1169.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини