Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реєстр власників комунальних компаній презентували у відкритому доступі

8 липня 2019, 14:25
626
0
Реклама

Мін'юст запустило реєстр власників комунальних підприємств. Про це повідомив на засіданні уряду міністр юстиції Павло Петренко.

Реєстр містить дані про засновників компаній, їхніх бенефіціарів, а також тих, хто такими підприємствами керує. Оновлюватись дана інформація буде постійно.

Також міністр наголосив, що в Україні правоохоронні органи та аудиторська служба розпочнуть масово перевіряти теплогенеруючі компанії. Предметом перевірки буде обґрунтованість встановлених тарифів за попередні періоди та спричинених збитків як споживачам, так і державі. Адже в багатьох випадках власниками компаній-постачальників комунальних послуг є не місцева влада, а приватні фірми, зареєстровані в інших країнах, здебільшого в офшорах. Крім цього, досить значна частина власників - громадяни або юрособи з країни-агресора.

Водночас, Павло Петренко презентував розроблений Мін'юстом законопроект, який ліквідує "офшорний рай" місцевої влади.

Його ключовими положеннями є:

• закріпити на рівні закону створення публічного реєстру виконавців всіх комунальних послуг. Реєстр має містити інформацію про всіх засновників, учасників, власників акцій та кінцевих бенефіціарів таких компаній, а також про їхню структуру власності.

•заборонити виступати засновниками юросіб - виконавців комунальних послуг - компаніям, зареєстрованим в офшорах.

•заборонити мати у власності більше 10% комунальних підприємств компаніям та фізособами з країни-агресора.

Нагадуємо, що для українців запустили калькулятор "чесної платіжки". За допомогою калькулятора споживач може порахувати вартість своєї платіжки відповідно до встановлених Урядом тарифів.

Джерело: Урядовий портал.

Раніше фахівці Казначейства нагадали про можливість укладати договори на оплату електричної енергії не лише на умовах попередньої оплати. Про це детальніше читайте у матеріалі "Не авансом єдиним, або Які варіанти оплати електроенергії доступні бюджетній установі".

Для отримання доступу матеріалів видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини