Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Контроль за трансфертним ціноутворенням по-новому: чого очікувати бізнесу

6 серпня 2019, 12:10
376
0
Реклама

Учасники заходу розглядали актуальні питання застосування правил трансфертного ціноутворення в Україні. Так, за словами голови ДПС С. Верланова, уже розробили законопроект про впровадження стандартів BEPS. Його ухвалення сприятиме запровадженню ефективного податкового контролю за міжнародними операціями, який відповідатиме всім вимогам Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Відповідні стандарти дозволять більш ефективно проводити перевірки трансфертного ціноутворення та здійснювати належний контроль за операціями між пов'язаними особами. Це допоможе недопущенню розмивання бази та виведення прибутку з-під оподаткування.

Під час заходу учасники обговорили, зокрема, питання використання методу порівняльної неконтрольованої ціни для сировинних товарів, експорт яких має стратегічне значення для країни. Як свідчить аналіз, для визначення відповідності принципу "витягнутої руки" платники в понад 28% випадків користуються методом порівняльної неконтрольованої ціни. Саме цей метод ОЕСР визначає як надзвичайно достовірний у випадку, коли незалежне підприємство продає таку ж продукцію, яку і реалізують між асоційованими підприємствами. Але існують складнощі у застосуванні такого методу. Вони, зокрема, пов'язані з недосконалою методологією формування даних джерелами інформації для цілей трансфертного ціноутворення та проведенням коригувань для досягнення співставності, у т. ч. пов'язаних з умовами поставок. На думку учасників зустрічі вирішити це питання потрібно у законодавчому полі, зокрема, за рахунок створення національної методології оцінки сировинних товарів.

Обговорювалися й питання використання трансфертного ціноутворення в фінансових операціях, аналізу створення ланцюга цінності, проведення економічного аналізу,оподаткування постійних представництв тощо.

Усі висловлені ідеї та напрацювання будуть проаналізовані працівниками фіскальної служби на предмет подальших змін в системі контролю трансфертного ціноутворення, які дозволять підвищити її якість та ефективність.

Джерело: сайт ДФС

Про останні зміни до Звіту про контрольовані операції та порядку його складання читайте в читайте в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини