Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фізособа-"єдинник" змінює адресу: алгоритм дій від ДФС

16 серпня 2019, 11:55
557
0
Реклама

Податківці роз'яснили, як діяти фізособі-єдиннику, який змінює посеред року свою податкову адресу.

Нагадаємо: підприємці-єдинники сплачують єдиний податок за місцем їх податкової адреси (п. 295.4 ПКУ).

При цьому податковою адресою платника податків - фізособи вважають місце її проживання, за яким вона перебуває на обліку як платник податків у контролюючому органі (п. 45.1 ПКУ).

Зверніть увагу! Платник податків - фізособа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Фіскали вказали, що згідно з ч.8 ст. 45 БКУ у разі зміни місцезнаходження суб'єкта господарювання - платника податків сплачувати податки і збори після реєстрації він має за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду.

Разом з тим до закінчення року платник податків обліковується в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року, а в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) - з ознакою того, що він є платником податків з наступного року.

Щодо ЄСВ є свої нюанси. Так, п. 8 розд. III Порядку № 435, говорить про ситуацію, коли страхувальник із числа страхувальників (крім зазначених у пп. 5, 6 розд. III Порядку № 435), які використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за ЦПД (крім ЦПД, укладеного з фізособою-підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у ЄДР), у звітному періоді змінює місцезнаходження або місце проживання, що пов'язане зі зміною адміністративно-територіальної одиниці. У вказаному випадку п. 8 розд. III Порядку № 435 вимагає подавати звіт з ЄСВ за цей звітний період (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) до органу доходів і зборів, що відповідає новому місцезнаходженню (місцю проживання).

Отже, платникам єдиного податку, які змінили податкову адресу, ДФСУ радить виконати наступні дії:

1. Після закінчення бюджетного року, в якому змінив підприємець податкову адресу (місце проживання), зареєструвати нову книгу обліку доходів (книгу обліку доходів і витрат) у контролюючому органі за новою податковою адресою (основним місцем обліку) до отримання доходів від здійснення підприємницької діяльності за новим місцем обліку;

2. До закінчення поточного бюджетного року подати податкову декларацію платника єдиного податку та сплатити єдиний податок за попереднім місцем податкової адреси (неосновним місцем обліку), а починаючи з 1 січня наступного року - за новою податковою адресою (основним місцем обліку);

3. До закінчення поточного бюджетного року сплатити ПДФО та подати форму № 1ДФ за попереднім місцезнаходженням, починаючи з 1 січня наступного року - за новою податковою адресою (основним місцем обліку);

4. Подати звітність з ЄСВ та сплатити ЄСВ за новим місцем взяття на облік.

Джерело: ІПК ДФСУ від 12.07.2019 р. №3247/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Хто може обрати спрощену систему оподаткування, дізнайтесь із ситуації "Умови перебування на спрощеній системі оподаткування". електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини