Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи будуть дітей без щеплень пускати до шкіл і садочків

16 серпня 2019, 14:30
1550
0
Реклама

Ці відомства закликають батьків до 1 вересня зробити дітям усі необхідні за Національним календарем щеплення. Невакциновані діти, за винятком тих, які мають медичні протипоказання до вакцинації, не зможуть відвідувати дитячі садки та школи з іншими учнями. Підставою слугує ст. 15 Закону № 1645. Вона передбачає, що дітям, які не отримали щеплень, відвідувати заклади освіти не дозволяється.

Раніше Верховний Суд підтвердив, що садочки і школи мають право не допускати невакцинованих дітей до освітніх закладів. У відповідній постанові йдеться про те, що держава має забезпечити баланс між правом дитини отримати дошкільну освіту і правами інших дітей. Коли індивідуальний інтерес протиставляють загальному інтересу суспільства, то перевагу має загальне благо на безпеку та охорону здоров'я.

Якщо ж батьки відмовляються від вакцинації, то вони мають право обрати альтернативну форму навчання, наприклад, дистанційну чи індивідуальну. Про це зазначила міністр освіти і науки.

Відповідно до календаря щеплень діти до 6 років повинні мати щеплення проти гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту та краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та Хіб-інфекції. У 6 років дітям роблять ревакцинацію проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту.

Якщо в дитини є протипоказання, їй надають відповідну довідку на підставі даних обов'язкового медичного профілактичного огляду дитини за участю лікаря-педіатра та інших лікарів-спеціалістів. Рішення про допуск таких дітей до закладів освіти приймає комісія лікарів відповідного лікувально-профілактичного закладу. Дітей, які мають протипоказання до щеплення, мусить захищати колективний імунітет. Він формується, коли 95-98% людей у суспільстві вакциновані.

Якщо батьки раніше зробили фальшиві довідки про щеплення, вони можуть безперешкодно та безоплатно вакцинувати дітей. Для цього потрібно просто звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра. Про це йдеться у повідомленні МОЗ та МОН.

Джерело: Урядовий портал

Про те, як отримати з бюджету кошти на компенсацію витрат на освіту, читайте в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини