Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відступлення права вимоги майнових прав на нерухомість: що з ПДВ

4 вересня 2019, 12:15
2749
0
Реклама

ДФС роз'яснила, який порядок оподаткування ПДВ операцій із відступлення права вимоги за договором купівлі-продажу майнових прав на нерухоме майно.

Для цілей оподаткування ПДВ операція з продажу майнових прав на нерухоме майно для продавця є операцією з постачання об'єкта нерухомого майна. У цьому випадку платник ПДВ зобов'язаний на дату фактичної передачі майнових прав на нерухоме майно визначити ПДВ-зобов'язання, скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну.

Операція з уступки постачальником (первинним кредитором) права вимоги новому кредитору відповідно до пп. 196.1.5 ПКУ не є об'єктом оподаткування ПДВ та не спричиняє податкових наслідків із ПДВ у первинного кредитора. Але за умови, що боргові зобов'язання (вимоги) передають в обмін на грошові кошти або цінні папери. Податкову накладну за такою операцією не складають.

Оскільки майнові права, придбані платником податку з ПДВ, почали використовувати в неоподатковуваних операціях (зокрема, в операції, яка не є об'єктом оподаткування ПДВ відповідно до пп. 196.1.5 ПКУ), то такий платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ.

Джерело: ІПК ДФСУ від 27.08.2019 р. № 4005/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про ПДВ-наслідки відступлення права вимоги ми розповідали в матеріалах сервісу "Інтерактивна бухгалтерія":

"Відступлення права товарної вимоги: ПДВ-облік у сторін";

"Відступлення права грошової вимоги: ПДВ-облік у сторін".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини