Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Забудовникам і підрядникам встановили нові правила гри

12 вересня 2019, 14:00
2557
0
Реклама

Законопроект № 1081 містить низку помітних змін у сфері будівництва та надання відповідних адміністративних послуг. Зокрема, ним передбачається:

- створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва;

- подання документів в електронній формі для отримання адміністративних та інших послуг у сфері будівництва, а також отримання таких послуг в електронній формі;

- скорочення переліку документів, що подаються для отримання адмінпослуг у сфері будівництва;

- запровадження отримання результатів надання адмінпослуг в електронній формі, отримання паперового примірника лише за бажанням;

- оплата адмінпослуг у сфері будівництва, штрафів за правопорушення у сфері містобудівної діяльності за допомогою електронної системи;

- запровадження ідентифікатора об'єкта будівництва та завершеного будівництвом об'єкта, який буде незмінним протягом життєвого циклу об'єкта.

У складі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва будуть Реєстр будівельної діяльності, електронний кабінет користувача електронної системи, портал електронної системи. Через е-кабінет будуть здійснювати подання та отримання документів в електронній формі пов'язаних з ліцензуванням, профатестацією, прийняттям в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів тощо. Скажімо, юридичні особи та фізичні особи - підприємці - замовники об'єктів житлового будівництва, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів з середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками, будуть зобов'язані щоквартально не пізніше 5 числа першого місяця кварталу завантажувати до електронного кабінету фотокартки цих об'єктів.

Змінами до Закону "Про архітектурну діяльність" пропонується вилучити приписи щодо ліцензування господарської діяльності, пов'язаної із створенням об'єкта архітектури.

А пропозиції до Закону "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" передбачають, що повідомлення суб'єкта господарювання про проведення планового заходу з боку держоргану нагляду (контролю) та направлення йому розпорядчого документа щодо усунення порушень у разі відмови від його отримання може здійснюватись через електронний кабінет ЄДЕС у сфері будівництва та інші інформаційні системи. Щоправда, законодавство не зобов'язує суб'єкта господарювання перебувати у режимі постійного доступу до відповідних систем.

Також ініціюють встановити адміністративну відповідальність за порушення законодавства у сфері надання адміністративних послуг.

Загалом Закон набере чинності через один рік з дня його опублікування, крім окремих пункті, які набирають чинності з дня його опублікування, через два місяці чи через два роки з дня його опублікування.

Джерело: законопроект № 1081 від 29.08.2019 р. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення порядку надання адміністративних послуг у сфері будівництва та створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва", сайт ВРУ

Про періодичність здійснення планових заходів держнагляду (контролю) Державною архітектурно-будівельною інспекцією читайте в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини