Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Корупція, оренда, приватизація, держрегулювання – чим сьогодні займеться ВРУ

13 вересня 2019, 11:35
334
0
Реклама

Першим розглянуть проект Закону про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо викривачів корупції (№ 1010), який був визначено Президентом як невідкладний. Проект розроблено з метою визначення правового статусу викривачів - осіб, що повідомили про вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення. Зокрема, право на винагороду отримає викривач, який повідомив про корупційний злочин, грошовий розмір предмета якого або завдані державі збитки від якого у 5 тис. і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на час вчинення злочину. Розмір винагороди визначається судом у межах 10% від указаного грошового розміру або розміру завданих державі збитків від злочину. Розмір винагороди не зможе перевищувати 3 тис. мінзарплат, установлених на час вчинення злочину.

Проекти Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та прозорості діяльності Верховної Ради України (№ 1036) та Закону про внесення змін до деяких законів України щодо внесення депутатських запитів (№ 1036-1) розглядатимуть разом. Вони стосуються оновлення правил про внесення депутатського запиту та декларування майнового стану, доходів, витрат і зобов'язань фінансового характеру народного депутата України.

Наступними розглянуть законопроекти № 1042 і № 1042-1. Вони стосуються внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо планування та системності законотворчої діяльності Верховної Ради України.

Законопроекти №№ 1054, 1054-1 та 1054-2 мають за мету визнати таким, що втратив чинність, Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" чи, принаймні, упорядкувати перелік об'єктів державної власності, що не підлягають приватизації.

Чи не найцікавішим для бізнесу результатом сьогоднішніх голосувань стане розгляд законопроектів № 1055 та № 1055-1. Вони передбачають викладення у новій редакції Закону України "Про оренду державного та комунального майна". Ми вже аналізували ключові положення проекту № 1055, серед яких - продаж права оренди на майно державної та комунальної власності на електронному аукціоні у електронній торговій системі.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності (№ 1060) торкнеться більшості ліцензованих видів діяльності. Ним передбачено і збільшення адміністративних штрафів за торгівлю алкоголем чи тютюновими виробами без марок акцизного збору чи з підробленими марками цього збору, а також - запровадження штрафів за:

- порушення ліцензіатом строку повідомлення органу ліцензування про всі зміни даних, які зазначені в заяві, документах та відомостях, що додавалися до заяви про отримання ліцензії;

- невиконання ліцензіатом розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов;

- здійснення контролю за діяльністю ліцензіата резидентами держав, що здійснюють збройну агресію проти України.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України та визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності" щодо прискорення дерегуляції у сфері господарської діяльності (№ 1067) передбачає втрату чинності Законом № 3392 і набере чинності через три місяці після опублікування. Після того необхідність одержання документів дозвільного характеру буде визначатися Кабінетом Міністрів.

Своєю чергою, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання космічної діяльності (№ 1071) врегулює дозвільні процедури у сфері космічної діяльності та дасть зелене світло діяльності у цій сфері підприємств приватної форми власності.

Проект Закону про концесію (№ 1046) має прийти на зміну чинним Законам України "Про концесії" та "Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг".

Законопроекти № 1049 та № 1051 стоять у порядку денному окремо, але стосуються спільного питання - запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Для участі у ранковому засіданні Верховної Ради зареєструвались 378 народних депутатів. Засідання почалося о 10.00 і перші півгодини були присвячені оголошенню депутатських запитів.

Читайте експерс-аналізи до інших резонансних законопроектів за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини