Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Менше ліцензій, більше штрафів – що приховує законопроект № 1060

13 вересня 2019, 16:25
1837
0
Реклама

У Законі України “Про ліцензування видів господарської діяльності” хочуть врегулювати процедури анулювання ліцензії повністю або частково, зупинення та відновлення її дії повністю або частково, а також - уточнити повноваження відповідних органів влади, зокрема Експертно-апеляційної ради з питань ліцензування.

Будуть встановлені нові підстави для анулювання ліцензії (у випадку визнання недієздатним, обмеження в дієздатності, визнання безвісно відсутнім, оголошення померлим ліцензіата; наявності акту про неусунення ліцензіатом протягом строку зупинення дії ліцензії порушень, що були підставою для її зупинення).

Законопроект скасовує ліцензування, зокрема, проведення землевпорядних та землеоціночних робіт, космічної діяльності, обігу продукції сексуального чи еротичного характеру, збирання та використання інформації, яка складає кредитну історію, діяльності протезно-ортопедичних підприємств, оптової торгівлі ветеринарними препаратами.

Коригування зазнає й оформлення та подання документів до органу ліцензування, порядок прийняття заяви про отримання ліцензії до розгляду та підстави для залишення її без розгляду, нагляд і контроль у сфері ліцензування. З'явиться механізм зупинення та відновлення дії ліцензії

До ліцензійних умов обов'язково включатимуть положення щодо доступності місць провадження господарської діяльності для маломобільних груп населення.

Законопроект містить низку змін і до норм КпАП - тут відбудеться коригування диспозицій та санкцій статей щодо порушень, дотичних ліцензованих видів господарської діяльності, нерідко - в сторону збільшення штрафів. З'являться і нові штрафи за:

- провадження господарської діяльності у період зупинення дії ліцензії, якщо це не передбачено законодавством, - від 17 тис. до 34 тис. грн;

- порушення ліцензіатом строку повідомлення органу ліцензування про зміни даних - від 4250 до 8500 грн;

- невиконання ліцензіатом розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов - від 8500 до 25500 грн;

- здійснення контролю за діяльністю ліцензіата резидентами держав, що здійснюють збройну агресію проти України, - від 17 тис. до 34 тис. грн;

- порушення порядку з надання фінпослуг юрособами, які за своїм правовим статусом не є фінустановами, але надають окремі фінансові послуги - від 1700 до 4250 грн.

У разі його схвалення цей Закон набере чинності через два місяці з дня його опублікування.

Читайте експрес-аналіз до інших резонансних законопроектів за посиланням.

Джерело: законопроект № 1060 від 29.08.2019 р. " Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини