Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вересневий передпродаж газу населенню – чому АМКУ б’є на сполох

20 вересня 2019, 16:20
820
0
Реклама

Три тижні тому "Нафтогаз України" запропонував побутовим споживачам можливість зекономити на опаленні взимку шляхом придбання газу у вересні за літньою ціною з використанням його протягом опалювального сезону. Споживачу потрібно звернутися до підприємства газзбуту, підписати додаткову угоду та внести передоплату. Стверджувалося, що завдяки цьому населення зможе користуватися дешевим газом під час опалювального сезону, сплачуючи лише вартість його транспортування/розподілу.

Але за результатами проведеного Антимонопольним комітетом України аналізу встановлено, що інформація, розміщена на сайті газопостачальної компанії "Нафтогаз України" щодо продукту "Газовий запас" в рамках акції "Твоя енергонезалежність", не містить повних та точних умов Додаткової угоди, яку має підписати споживач. А відповідно до цієї угоди:

- споживач, сплачуючи постачальникові кошти з розрахунку замовлених обсягів природного газу за ціною, визначеною в цій угоді, набуває право отримати ці обсяги в період з 1 жовтня 2019 до 31 березня 2020 року виключно у випадку, якщо діючі на момент постачання ціни будуть вищими, ніж ціна, за якою було здійснено передоплату;

- у разі, якщо протягом того ж періоду ціна на природний газ буде нижчою за ціну, за якою було здійснено передоплату, побутовому споживачу необхідно буде додатково оплатити вартість спожитого природного газу, незважаючи на наявність передплаченого об'єму природного газу.

Як це пояснює АМКУ: якщо ціна на газ взимку буде нижчою, ніж оплачена за акцією у вересні, то доведеться оплатити новий об'єм газу за новою, хай і нижчою, ціною. А за вже придбаний об'єм кошти не повернуться - просто цей об'єм "чекатиме", поки ціна знову підвищиться. А якщо ціна так і залишатиметься нижчою, то перерахунок буде можливий лише після 1 квітня. І це не просто теорія, переконує Антимонопольний комітет: діюча ціна на природний газ для населення у серпні 2019 року складала 4770 грн за 1 000 м3 і була на 226 грн нижчою за ціну по акції "Твоя енергонезалежність".

З цього АМКУ робить висновок: споживач, не маючи повної та точної інформації про акцію, може бути введений в оману. Комітет додає, що Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, не затверджувала згадану Додаткову угоду до договору та викладені в ній умови.

Джерело: сайт АМКУ

Про облік придбання й установлення індивідуальної системи опалення читайте в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини