Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фонд гарантування вкладів ініціює захист і для вкладників 200+

15 жовтня 2019, 16:10
1403
0
Реклама

Фонд гарантування вкладів розробив низку законодавчих ініціатив, мета яких - повернути кошти вкладникам 200+ та змусити акціонерів, пов'язаних з банком осіб і керівників банків відшкодувати завдані збитки. Зокрема, розроблено проект змін до Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", які надають Фонду низку ефективних інструментів, що мають суттєво підвищити шанси на повернення активів та відшкодування збитків, завданих пов'язаними особами.

Відповідно до цих законодавчих ініціатив, Фонд, зокрема, отримує можливість продовжити ліквідацію банку до того часу, поки усі його активи не будуть продано, а кошти спрямовано на розрахунки з кредиторами. У разі, коли після продажу активів залишились непогашеними вимоги кредиторів, у тому числі 200+, Фонд фіксує збитки та вживає заходів щодо стягнення шкоди з колишніх власників, пов'язаних з банком осіб і керівників банку - після його вилучення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Окрім цього, проектом визначено можливість позасудового досягнення домовленостей з пов'язаними особами щодо відшкодування ними збитків. Зокрема, передбачено механізм відступлення прав вимоги, укладення мирової угоди, у тому числі зменшення обсягу позовних вимог, із затвердженням такої мирової угоди судом, відмови від звернення до суду у визначених Фондом випадках.

Як йдеться в законопроекті, кошти, що будуть стягнуті з пов'язаних осіб уже після завершення ліквідації банку, спрямовуватимуться на задоволення вимог кредиторів у тій черговості, що визначена чинним Законом "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". До того ж акціонери, пов'язані з банком особи відповідатимуть за збитки усім своїм майном.

Нагадаємо, що ФГВФО також розробляє проект закону, який передбачатиме поетапне збільшення до 2027 року суми гарантованого відшкодування до 100 тис євро в гривневому еквіваленті.

Джерело: сайт ФГВФО

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини