Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новий закон захистить права споживачів фінансових послуг

18 жовтня 2019, 14:50
1424
0
Реклама

18.10.2019 р. опублікований Закон України від 20.09.2019 р. № 122-IX. Він уводить принципи захисту прав споживачів фінпослуг, упорядковує рекламу фінпослуг, передбачає відповідальність за порушення прав споживачів. Закон набирає чинності із 19.10.2019 р., але уводиться в дію через три місяці після цієї дати.

Серед його положень, зокрема:

1. Договір про надання фінпослуг укладають виключно в письмовій формі (крім послуг з торгівлі валютними цінностями та послуг з переказу коштів, якщо відповідні правочини повністю виконують сторони у момент їх вчинення і при проведенні відповідних операцій у суб'єкта первинного фінмоніторингу не виникає обов'язку здійснення ідентифікації та/або верифікації клієнта згідно із законом). Обов'язок доведення того, що примірник договору (змін до договору) був переданий клієнту, покладають на особу, яка надає фінпослугу. У разі виникнення неоднозначного тлумачення прав та обов'язків сторони за договором за участю споживача фінпослуг такі права та обов'язки тлумачать на користь такого споживача.

2. Заборонено покладати на споживача фінпослуг сплату будь-яких платежів, відшкодувань, штрафних санкцій за реалізацію ним права на відмову від договору, предметом якого є надання йому фінпослуги, чи за дострокове розірвання (ініціювання дострокового розірвання) споживачем фінпослуг такого договору, а також заборонено стягувати такі платежі, відшкодування, штрафні санкції.

3. Ненадання, несвоєчасне надання споживачу фінпослуг визначеної законодавством інформації про умови надання фінпослуг або надання недостовірної інформації про фінпослугу тягнуть за собою відповідальність, встановлену законом.

4. Недобросовісна реклама у сфері фінпослуг заборонена.

5. До загальних витрат за споживчим кредитом включають:

- доходи кредитодавця у вигляді процентів;

- комісії кредитодавця, пов'язані з наданням, обслуговуванням і поверненням кредиту, у тому числі комісії за обслуговування кредитної заборгованості, розрахунково-касове обслуговування, юридичне оформлення тощо;

- інші витрати споживача на додаткові та супутні послуги, які підлягають сплаті на користь кредитного посередника (за наявності) та третіх осіб згідно з вимогами законодавства України та/або умовами договору про споживчий кредит (платежі за послуги кредитного посередника, страхові та податкові платежі, збори на обов'язкове державне пенсійне страхування, біржові збори, платежі за послуги державних реєстраторів, нотаріусів, інших осіб тощо).

Джерело: Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг" від 20.09.2019 р. № 122-IX

Liga: REPORT - сучасний хмарний сервіс подання звітності та реєстрації податкових накладних. Лише у Liga: REPORT - аналіз ризиків блокування ПН/РК за кодом УКТ ЗЕД/ДКПП, перевірка реєстраційного ліміту ПДВ, а також миттєвий обмін документами з контрагентами.

Спробуйте прямо зараз. 7-денний тестовий доступ без обмежень.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини