Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи оплатять працівнику лікарняний, виданий в іншій країні

23 жовтня 2019, 11:00
345
0
Реклама

Фахівці Фонду соціального страхування роз'яснили, чи оплатять працівнику лікарняний, виданий в іншій країні, а також витрати на лікування внаслідок професійного захворювання, які поніс працівник поза межами України. Розглянули ситуацію, коли офіційно працевлаштована в Україні громадянка іншої країни виїхала за кордон для отримання медичної допомоги.

Так, підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Водночас порядок, умови видачі та продовження листків непрацездатності визначено Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 р. № 455. Але ця Інструкція не передбачає механізму обміну документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність іноземця, на листок непрацездатності, який видається лікувальними закладами України.

Тому за відсутності листка непрацездатності, виданого у встановленому порядку, допомога по тимчасовій непрацездатності не може бути призначена.

Аналогічна картина і з оплатою понесених за кордоном витрат на лікування потерпілих внаслідок профзахворювання.

Підставою для фінансування зазначених витрат є акт розслідування нещасного випадку (Н-1) або акт розслідування хронічного професійного захворювання (П-4), висновок МСЕК про ступінь втрати працездатності та потребу потерпілого у такій допомозі. Під час тимчасової непрацездатності до встановлення МСЕК ступеня втрати професійної працездатності у відсотках або одужання підставою для фінансування витрат на надання меддопомоги в амбулаторних та стаціонарних умовах, медичної реабілітації потерпілих є висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я. Тож звідси можна зробити висновок, що за наявності вказаних документів понесені за кордоном витрати на лікування потерпілих внаслідок профзахворювання можна оплатити.

Однак, на жаль, це не так. Фонд соцстраху вказав, що чинне законодавство передбачає здійснення лікування потерпілих у центральних районних (міських) лікарнях, у республіканській, обласних, міських і спеціалізованих лікарнях, науково-дослідних інститутах системи Міністерства охорони здоров'я України та Академії медичних наук України, відповідно до укладених договорів із закладами охорони здоров'я (п. 9 розділ ІІІ Положення № 18).

Отже, лікування потерпілих внаслідок професійного захворювання поза межами України з подальшою компенсацією витрат на медичну допомогу чинними нормативно-правовими актами не передбачено.

Джерело: веб-сайт Фонду соціального страхування України

Роботодавець не прийняв листок непрацездатності: де шукати захисту? Читайте в статті електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини