Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Процедура банкрутства: відкриття спецрахунків за новими вимогами

4 листопада 2019, 11:20
485
0
Реклама

Із 21.10.2019 р. діє Кодекс України з процедур банкрутства (далі - Кодекс).

За його ст. 50 для проведення процедури санації боржника - юрособи та розрахунків з кредиторами керуючий санацією відкриває у банку спеціальний рахунок. Натомість арбітражний керуючий (керуючий реалізацією/ керуючий реструктуризацією) для реалізації майна/реструктуризації боргів боржника - фізособи (ФОП) зобов'язаний відкрити у банку спеціальний/окремий рахунок (пп. 3 п. 2 ст. 114, п. 1 ст.133 Кодексу)

Задля реалізації цих норм НБУ напрацював проект зміни до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

До набрання чинності змін до цієї Інструкції, банкам рекомендують:

1. Для процедури санації боржника - юрособи у банку відкривати спецрахунок на підставі таких документів:

- заяви про відкриття поточного рахунку, підписаної керуючим санацією;

- копії ухвали суду про введення процедури санації, засвідченої в установленому законодавством України порядку або уповноваженим працівником банку.

2. Для процедури реструктуризації боргів/погашення боргів боржника - фізособи (ФОП) арбітражним керуючим (керуючий реструктуризацією/керуючий реалізацією) відкривати у банку спеціальний/окремий рахунок на підставі таких документів:

- заяви про відкриття поточного рахунку, підписаної керуючим реструктуризацією/керуючим реалізацією;

- копії ухвали суду про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізособи (ФОП) та введення процедури реструктуризації боргів боржника/про визнання боржника - фізособи (ФОП) банкрутом і введення процедури погашення боргів боржника, засвідченої в установленому законодавством України порядку або уповноваженим працівником банку.

Джерело: лист НБУ від 29.10.2019 р. № 57-0007/56180

Перевірити контрагента можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. Протестувати сервіс можна тут

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини