Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Помилка в податковій накладній на будівельно-монтажні роботи: ПДВ-наслідки

7 листопада 2019, 13:00
797
0
Реклама

ДПС розглянула випадок, коли платник ПДВ здійснив передоплати за послуги з виконання будівельно-монтажних робіт на декількох об'єктах. Постачальник послуг на суми таких попередніх оплат зареєстрував податкові накладні, в яких допустив помилки у номенклатурі товарів/послуг (в усіх податкових накладних зазначив один і той самий об'єкт).

Податкова накладна, в якій неправильно зазначено номенклатуру товарів/послуг (якщо така номенклатура на дату складання податкової накладної не відповідає первинним (бухгалтерським) документам), вважатиметься складеною з порушенням норм ПКУ і заважає ідентифікувати здійснену операцію. Тому, суми ПДВ за такою податковою накладною не можуть бути віднесені до податкового кредиту.

У цій ситуації помилку, допущену у номенклатурі товарів/послуг, можна виправити шляхом складання постачальником на дату виявлення помилки розрахунку коригування до такої податкової накладної.

Після реєстрації в ЄРПН такого розрахунку коригування до податкової накладної покупець має право включити суми ПДВ, зазначені у ній, до податкового кредиту (з урахуванням терміну, встановленого п. 198.6 ПКУ).

Водночас, якщо платник податку у звітному періоді безпідставно включив до податкового кредиту суми ПДВ на підставі податкової накладної, складеної з помилками, які заважають ідентифікувати здійснену операцію, то такий платник податку зобов'язаний:

- подати уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ за такий звітний період;

- виключити зі складу податкового кредиту суми ПДВ, зазначені у такій податковій накладній.

В подальшому, після виправлення помилок у такій податковій накладній, платник податку має право включити відповідні суми ПДВ до податкового кредиту після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування, яким виправлені такі помилки.

Джерело: ІПК ДПСУ від 29.10.2019 р. № 1073/6/99-00-07-03-02-15/ІПК

Про правила складання розрахунків коригування читайте в матеріалі "Виправлення помилок у податкових накладних: як скласти розрахунок коригування" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини