Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП-єдинник здійснює комісійну торгівлю: що вважати його доходом

22 листопада 2019, 10:00
1090
0
Реклама

Податківці роз'яснили, що слід вважати доходом ФОП-комісіонера, який є єдинником, та як йому заповнювати книгу обліку доходів чи книгу обліку доходів і витрат.

Спершу вони нагадали, що за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов'язана за дорученням комітента за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.

ФОП-комісіонер на єдиному податку, отримуючи дохід у готівковій та безготівковій формі, має записувати його у відповідній книзі обліку за підсумками робочого дня окремими рядками - у готівковій формі (після заокруглення) та безготівковій формі (без заокруглення).

Нагадаємо, що під заокругленням слід розуміти математичну операцію, яка полягає в заміні в бік збільшення або зменшення з відповідною точністю. Зважайте, що заокруглення не є знижкою або надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів (робіт, послуг).

Отже, ФОП-єдинник, який здійснює діяльність у сфері комісійної торгівлі, у відповідній книзі обліку повинен відображати всю суму коштів, яка надійшла на поточний рахунок платника податку та/або яку він отримав готівкою за договорами комісії. Тож, уважаємо, що така сума коштів і буде оподатковуваним доходом єдинника-коміссіонера.

Джерело: ІПК ДПСУ від 12.11.2019 р. № 1285/6/99-00-04-07-03-15/ІПК

Договори комісії на продаж - популярний інструмент оформлення відносин між сторонами. Адже такі договори дають змогу оптимізувати оподаткування в сторін. Читайте у статті електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН про правові та документальні питання, пов'язані з укладанням договорів комісії.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини