Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці розповіли про ультравигідну схему мінімізації в пивних магазинах

22 листопада 2019, 16:00
3057
0
Реклама

У Київській області податківці встановили, що в одній з мереж магазинів з продажу пива по факту розрахунку за придбане пиво видають покупцям розрахункові чеки, які лише імітують справжні розрахункові документи - фіскальні чеки.

Робота мережі була організована наступним чином: при розрахунку банківською карткою покупцю видавався справжній розрахунковий документ, роздрукований на зареєстрованому в органах ДПС РРО, оскільки кошти надходили на розрахунковий рахунок. Натомість під час оплати готівкою продавець переключав касову систему на нефіскальний принтер, який друкував розрахункові чеки з усіма обов'язковими реквізитами справжнього фіскального чеку. В результаті інформація про проведений розрахунок до податкових органів не передавалася. Це давало можливість занижувати обсяги продажів та суми сплати єдиного та акцизного податку.

Починаючи з червня 2019 року співробітники податкової служби збирали розрахункові чеки з цієї мережі, які імітують справжні розрахункові документи. Відповідні операції з продажу не були відображені в базах даних ДПС та в загальнодоступному ресурсі "Пошук фіскального чеку" в електронному кабінеті платника на сайті ДПС. На думку подаківців. реальний середньоденний виторг під час проведення перевірки був більший від задекларованого підприємством середньоденного виторгу за попередні дні на понад 5000%.

Додамо, що днями запроваджено нові вимоги до касових операцій, а Закон № 128 привніс у сферу застосування РРО нові, значно більші, розміри штрафів, зокрема - і за невидачу чека покупцю та непроведення операції через зареєстрований РРО. Своєю чергою, фіскали пояснили чи можна заокруглення сум копійок відображати в чеку як знижку.

Податківці також встановили у своєму "пивному" розслідуванні, що, не зважаючи на очевидність зв'язку господарських одиниць мережі між собою, роздрібні продажі здійснювали 7 різних суб'єктів господарювання - фізичних осіб, які зареєстровані в одній податковій інспекції не за місцем фактичної діяльності.

Фактичні перевірки виявили також низку інших порушень. Так, у 7 випадках із 8 роботодавцем використовувалась праця найманих робітників без належного оформлення трудових відносин та без повідомлення про це органів ДПС. До речі, суд не вважає запис на мобільний доказом трудових відносин, а пояснення неоформлених працівників без додаткових доказів не допоможуть в суді. Також суди розцінюють цивільний договір про послуги як маскування фактичних трудових відносин.

Джерело: сайт ДПС

Досьє на кожну компанію України та визначення точних зв'язків з нею пропонує сервіс CONTR AGENT. Протестувати його можна тут

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини