Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Замовити нові права водія через е-кабінет можна, але є певні нюанси

27 листопада 2019, 16:10
3898
1
Реклама

Постановою Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2019 р. № 946 оновили норми Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами. Новації стосуються функціональних можливостей електронного кабінету водія. Перше, що передбачили: обмін посвідчення водія чи отримання його після втрати (викрадення) можна буде здійснювати за допомогою е-кабінету водія чи через Єдиний державний портал адміністративних послуг.

Щодо самого електронного кабінету водія Постанова № 946 встановлює можливість замовити через нього послугу з:

- обміну посвідчення водія, виданого особі вперше, після закінчення строку його дії;

- обміну посвідчення водія в разі непридатності його для подальшого користування;

- обміну посвідчення водія в разі зміни персональних даних власника;

- отримання посвідчення водія замість втраченого або викраденого.

Для обміну посвідчення водія або отримання його після втрати чи викрадення особа повинна буде подати через е-кабінет водія заяву в електронній формі. До заяви додають електронні копії документа, що підтверджує зміну персональних даних особи (за потреби), та дійсну на дату подання заяви медичну довідку встановленого зразка, що підтверджує допущення водія до керування транспортними засобами відповідних категорій.

Очевидний плюс: отримання замовленого через е-кабінет водія посвідчення водія відбувається позачергово в територіальному сервісному центрі МВС, зазначеному в електронній заяві особи.

Уважний аналіз Постанови № 946 дає підстави говорити, що використання е-кабінету буде не простою прогулянкою. Перша причина - у реєстрі МВС має бути відцифроване зображення обличчя водія, тобто той мав отримати права не раніше 01.01.2013 р.

Сама ж заява через е-кабінет повинна містити кваліфікований електронний підпис особи.

Відмовити заявнику зможуть, зокрема, якщо додатки до його заяви перебувають "у формі, непридатній для візуалізації та сприйняття людиною змісту документів внаслідок їх низької якості". Тобто, погано відсканований чи сфотографований аби як на телефон документ-додаток стане на перешкоді задоволення заяви. З іншого боку, питання "сприйняття людиною змісту" є доволі суб'єктивним. Будемо сподіватися, що відповідний акт МВС, який конкретизуватиме норми Постанови № 946, розставить крапки над "і" в цьому питанні.

Окрім того обмін через е-кабінет посвідчення водія, виданого особі вперше, за певних обставин після закінчення строку його дії буде неможливий. Зокрема, якщо протягом двох років з дня видачі такого посвідчення особа вчинила більше двох адмінправопорушень у сфері дорожнього руху або вчинила злочин, передбачений ст. 286 ККУ "Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами".

Варто зауважити, що нещодавно відкоригували Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами. Так, посвідчення водія відповідної категорії буде дійсне протягом 30 років з дати його видачі, крім посвідчення водія, що видане особі вперше. А ось строк дії свідоцтва про закінчення автошколи скоротили з 10-ти до 2-х років. Додамо, що з 1 жовтня слід обов'язково вмикати фари автомобіля за містом - ця вимога поширюється на весь осінньо-зимовий період, але спірним залишається питання про відповідальність за невиконання такої вимоги. Зате за перевезення дітей без автокрісла або іншого спецзасобу уже можуть штрафувати.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини