Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Чорний вівторок": парламент розгляне кардинальні зміни до ПКУ

3 грудня 2019, 09:15
2355
0
Реклама

На сайті ВРУ оприлюднено розклад засідань Верховної Ради України на найближчі тижні. Так, вже у вівторок, 3 грудня, парламент розгляне у першому читанні гучні законопроекти про внесення змін до податкового законодавства: №№ 1209, 1209-1 і № 1210, 1210-1. І це навіть попри те, що профільний комітет рекомендував розглядати саме законопроекти №№ 1209-1 та 1210-1, які згодом були відкликані їх авторами.

Нагадаємо, що № 1209 і № 1209-1 стосувалися стягнення недоїмки з ЄСВ. А от законопроект № 1210 передбачав кардинальне оновлення ПКУ, зокрема щодо відповідальності платників податків та порядку податкових перевірок. Йому вторував законопроект № 1210-1, який містив низку додаткових новацій.

Також 3 грудня ВРУ буде розглядати у першому читанні законопроекти №№ 2078 і 2078-1. Вони стосуються ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів. Йдеться про перенесення до 1 січня 2025 року появи вимоги до нових легкових автомобілів відповідати екологічним стандартам ЄВРО-6.

Законопроект "Про оренду державного та комунального майна" (№ 1055-1) був прийнятий 3 жовтня, а 18 жовтня його вручили депутатам з редакційними уточненнями. Згідно з законом передача в оренду державного та комунального майна буде здійснюватися майже без винятків шляхом продажу права оренди на електронному аукціоні у електронній торговій системі.

Друге читання у вівторок чекає на проект № 2300, який має внести зміни до Закону № 481. Він передбачає лібералізацію діяльності у сфері виробництва спирту. Своєю чергою, законопроект № 2317 встановлює нові норми щодо адміністрування акцизного податку.

У середу, 4 грудня, ВРУ розгляне, серед іншого пропозиції Президента щодо законпроекту № 1231, який запроваджує Закон України "Про верифікацію та моніторинг державних виплат".

Друге читання чекає на проект № 1208-2. Це законопроект "Про Бюро фінансових розслідувань".

У четвер, 5 грудня, друге читання пройде законопроект "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (№ 2179). Він передбачає збільшення суми фінансових операцій, що підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу з 150 тис. грн до 400 тис. грн. Максимальний штраф для банків та фінансових установ складатиме 170 млн. грн за системні порушення, а для інших осіб - до 17 млн. грн.

Також народні обранці розглянуть законопроект № 2275. Згідно з ним єдиною підставою для лікарняного буде електронний висновок лікаря.

У другому читанні розглянуть і законопроект № 2047-д, який передбачає внесення змін до ПКУ зі шляхетною метою ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості.

З числа законопроектів, які розглядатимуть у п'ятницю, 6 грудня, відзначимо № 2172, який пройде друге читання. Ним перевірки продавців органами ринкового нагляду обіцяють зменшити, але при цьому збільшать відповідні штрафи.

Наступний пленарний тиждень парламент проведе 17-20 грудня. Зокрема, розглянуть одразу вісім законопроектів щодо організації та проведення азартних ігор. Також вивчатимуть питання видобування бурштину, зменшення штрафів, які накладають на роботодавців згідно з КЗпП, обмеження обігу пластикових пакетів (№ 2051) тощо.

Втомились від податкових "сюрпризів"?

Легкий доступ до даних про сплату податків, борги, штрафи та переплати вашого бізнесу.

Як? Отримайте тестовий доступ до сервісу Liga:REPORT.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини