Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держреєстрацію прав на нерухомість і землю переформатували — оприлюднено антирейдерський закон

15 січня 2020, 16:00
6211
0
Реклама

Із 16.01.2020 року набирає чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству" від 05.12.2019 р. № 340-IX. Він оновив норми багатьох законів та кодексів, що регулюють відносини у сфері нерухомого майна. Зокрема, істотних змін зазнав Закон України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" від 01.07.2004 р. № 1952-IV. Серед низки важливих нововведень - подовження строків проведення реєстраційних дій та надання інформації з Державного реєстру прав з двох до п'яти робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви.

Також оновлено ряд норм Закону України "Про Державний земельний кадастр" від 07.07.2011 р. № 3613-VI - серед іншого, в новій редакції викладено ст. 38, що регламентує порядок користування відомостями Державного земельного кадастру.

Зазнав змін і ЗКУ. Серед важливого - доповнення кодексу ст. 1261, присвяченою поновленню договору оренди землі, договору про встановлення земельного сервітуту, договорів про надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб або для забудови. Також не можна не відзначити нову норму, згідно з якою плата за користування земельною ділянкою державної чи комунальної власності, визначена в договорах про надання права користування чужою земділянкою для сільсьгоспотреб (емфітевзис) або права користування чужою земділянкою для забудови (суперфіцій), укладених на земельних торгах, не може бути зменшена за згодою сторін протягом строку дії договору, а також у разі його поновлення.

Також в ст. 209 ЦКУ включене положення, згідно з яким власник нерухомого майна має право встановити (скасувати) вимогу нотаріального посвідчення договору (внесення змін до договору), предметом якого є таке майно чи його частина, крім випадків, якщо відповідно до закону такий договір підлягає нотаріальному посвідченню. Встановлення (скасування) вимоги є одностороннім правочином, що підлягає нотаріальному посвідченню. Така вимога є обтяженням речових прав на нерухоме майно та підлягає державній реєстрації в порядку, визначеному законом.

Зважайте, що уберегти ваше майно від рейдерів допоможуть сервіси SMS-маяк і SMS-маяк Земля. Завдяки їм можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом, або ж через повідомлення в кабінеті користувача). Спробуйте і поставте свою нерухомість на контроль.

Про інші нещодавні нововведення у законодавстві можна почитати у матеріалах "Неподаткові новації - 2020. Частина 1" та "Неподаткові новації - 2020. Частина 2" газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сучасного медіа для бухгалтерів

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини