Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд не підтримав учасника бойових дій у питанні підвищення доплат до пенсії

21 січня 2020, 08:30
6688
1
Реклама

Питання пенсійного забезпечення колишніх військовослужбовців та правоохоронців - тема багатогранна та доволі заплутана. Доволі великий масив відповідних норм міститься на рівні підзаконних актів - передусім постанов Кабміну, які часто змінюються залежно від соціально-економічної кон'юнктури. Нещодавно Верховний Суд висловив правову позицію щодо розміру підвищення до пенсії учасникам бойових дій. Йдеться про рішення ВС від 09 грудня 2019 року у справі № 300/1695/19. З огляду на визнання даної справи зразковою, вона матиме вплив на подальші рішення судів в аналогічних справах.

Приводом для вердикту став позов фізособи - учасника бойових дій до ГУ ПФУ, в якому позивач просив:

- визнати протиправними дії відповідача щодо зменшення позивачу розміру доплат, передбачених законодавством для учасників бойових дій;

- зобов'язати відповідача провести позивачу перерахунок пенсії з дати зменшення доплат зі стовідсотковим врахуванням та виплатою доплат, передбачених законодавством для учасників бойових дій;

- виплатити різницю між фактично отриманою та належною до сплати сумою пенсії, починаючи з дати зменшення.

Провівши системний аналіз норм законодавства, яке врегульовує спірні правовідносини, з урахуванням їх юридичних зв'язків, Верховний Суд дійшов висновку про те, що правова регламентація, згідно з якою позивачу проведено перерахунок пенсії та здійснюється її виплата, не поширюється на доплату і підвищення до пенсії, передбачені Законами № 3551, № 1603 (25% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність та цільову грошову допомогу у розмірі 40 грн), які виплачуються у складі пенсії відповідним пенсійним органом. А все тому, що такі доплати і підвищення є додатковою соціальною гарантією, зокрема, для військовослужбовців, і нерозривно пов'язані з їх спеціальним правовим статусом, випливають з особливих умов проходження ними служби. А тому, як наслідок, не можуть бути зменшені урядом й повинні виплачуватися ГУ ПФ незалежно і самостійно в повному обсязі відповідно до встановлених цими актами законодавства розмірах, не мають братися до уваги при перерахунку пенсійної виплати, проведеного на підставі постанови КМУ № 103.

Що ж стосується спірних підвищення до пенсії і допомоги, які передбачені позивачу як учаснику бойових дій, то такі, починаючи з 05.01.2018 р., нараховуються пенсійним органом у повному обсязі, їх розмір відповідає установленому законом рівню, такі виплати жодним чином не обмежувались з боку ГУ ПФ, не скасовувались і не припинялись.

Верховний Суд акцентував увагу на тому, що наявними у справі матеріалами, зокрема, протоколами за пенсійною справою, неодноразово виготовленими відповідачем протягом 2018 року, суми 363 грн (підвищення пенсії в розмірі 25% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність) та 40 грн (цільова грошова допомога на прожиття), як складові формування пенсії позивача, протягом цього часу не змінювались. Вказане також є підставою спростувати позицію позивача, на думку якого, належні йому доплати до пенсії як учаснику бойових дій з 05.01.2018 р. "перемножили на цифру 0,5, тобто зменшили вдвічі".

Таким чином, судовим розглядом справи встановлено, що відповідач, здійснюючи перерахунок і виплату пенсії позивачу, дотримався визначених вище критеріїв, а відтак прав позивача не порушив.

Такі висновки Верховного Суду у цій зразковій справі підлягають застосуванню в адміністративних справах щодо звернення до суду осіб, звільнених з військової служби, які отримують пенсію відповідно до Закону № 2262 та мають статус учасника бойових дій, з адміністративними позовами до територіальних органів ПФУ з аналогічними позовними вимогами.

Варто додати, що п. 2 постанови КМУ № 103, навколо якого кружляв розгляд цієї справи, минулого року був визнаний судом протиправними та нечинними. Своєю чергою, Кабмін скасував його постановою № 1088. Про неї ми вже детально повідомляли.

Нагадаємо, що раніше Верховний Суд підтримав військових пенсіонерів у питанні перерахунку пенсій. Це рішення суду визнано зразковим для аналогічних справ. Цей же Верховний Суд назвав пенсії, які не можна обмежувати у розмірі.

Більш ніж 70 млн. судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Вона додатково надає можливість швидкого пошуку інформації про судове засідання, пошуку інформації щодо певного судді, перегляду ухвалених за справою судових рішень та багато інших зручних інструментів для бізнесу і звичайних громадян.

Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини