Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Казначейство пояснило, коли платіж за договором закупівлі можуть заблокувати

23 січня 2020, 10:50
2086
0
Реклама

Казначейство детально пояснило замовникам публічних закупівель свою роль у ланцюгу перерахування коштів переможцю закупівлі в рамках виконання договору закупівлі.

На етапі реєстрації бюджетних зобов'язань органи Казначейства опрацьовують підтвердні документи, у т. ч. договори на закупівлю та здійснюють попередній контроль, який включає перевірку:

- наявності у розпорядника бюджетних коштів бюджетних асигнувань, встановлених кошторисом;

- наявності документів, що підтверджують факт узяття бюджетного зобов'язання;

- відповідності напрямів витрачання бюджетних коштів бюджетному асигнуванню, паспорту бюджетної програми за економічною сутністю видатків;

- наявності документів щодо закупівлі;

- дотримання розпорядником бюджетних коштів повноважень та обмежень, які вводяться законодавчими та іншими нормативно-правовими актами України;

- дотримання вимог щодо повноти та правильності оформлення поданих документів.

Водночас під час опрацювання органами Казначейства договорів про закупівлю разом із документами, які самостійно оприлюднюють замовники в електронній системі закупівель, можуть виникати питання про їх оформлення (заповнення) в частині невідповідності один одному.

Наразі Законом України "Про публічні закупівлі" від 25.12.2015 р. № 922-VIII (далі - Закон) чи іншими нормативно-правовими актами не визначено механізму, за яким виправляють технічні (механічні) помилки, допущені замовником під час заповнені форм документів публічних закупівель, але це не заборонено робити.

При виявленні невідповідності в документах, які замовник самостійно оприлюднив в електронній системі закупівель та в яких допущені помилки технічного характеру, які неможливо виправити на стадії реєстрації бюджетних зобов'язань, замовники мають право зафіксувати такі порушення документом (протоколом, листом, тощо) та можуть надати його разом з іншими документами до відповідного органу Казначейства.

Перелік випадків з недопущення здійснення органами Казначейства платежів з рахунка замовника, визначені ч. 2 ст. 7 Закону, є вичерпним. Тому в Казначейства немає повноважень втручатися у проведення процедур закупівель.

Таким чином, до повноважень органів Казначейства не входить:

- давати правову оцінку дій замовника щодо прийнятих рішень по процедурі закупівлі або уникненню її проведення;

- аналізувати додаток до річного плану, вибір конкретної процедури закупівлі, умови її проведення, які відображені (зафіксовані) у документах, передбачених Законом.

Джерело: лист ДКСУ від 11.12.2019 р. № 24-10-08/21940.

У разі попередньої оплати за договорами закупівлі за бюджетні кошти враховуємо нові правила, що діють із 2020 року. Вони викладені у статті газети "Інтерактивна бухгалтерія". Скористайтеся тестовим 3-денним доступом.

Із 19.04.2020 р. публічні закупівлі проводитимуть за оновленою редакцією Закону. Мінекономіки уже пояснило, до чого готуватися замовникам та учасникам закупівельних процедур .

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини