Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що загрожує платнику податків, який має податковий борг

28 січня 2020, 08:30
952
0
Реклама

Наявність податкового боргу - підстава для внесення майна боржника до податкової застави та реєстрації її у відповідному державному реєстрі обтяжень рухомого та нерухомого майна. Опис майна в податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника контролюючого органу (заступника, уповноваженої особи), яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг.

Відповідне попередження висловили фахівці ГУ ДПС у м. Києві та водночас повідомили, що платник самостійно може дізнатись про наявність податкового боргу в такий спосіб:

- звіривши розрахунки в Центрі обслуговування платників податків за місцем його реєстрації;

- скористатившись власним "Електронним кабінетом платника податків" за умови наявності особистого ЕЦП;

- скориставшись послугою "Дізнайся більше про свого бізнес партнера" на сайті ДПС України та суб-сайті територіальних органів ДПС.

Якщо наявність податкового боргу підтвердилась, необхідно здійснити наступні кроки:

- з'ясувати причину виникнення податкового боргу, шляхом самостійного аналізу або шляхом звіряння розрахунків у Центрі обслуговування платників за місцем реєстрації;

- самостійно сплатити податковий борг;

- у разі не згоди із сумою донарахованого контролюючим органом грошового зобов'язання, оскаржити таке рішення в адміністративному або судовому порядку;

- скористатися правом розстрочення, відстрочення грошових зобов'язань або податкового боргу відповідно до норм статті 100 ПКУ, у разі наявних для цього підстав.

Майно платника податків звільняється з податкової застави з дня:

- отримання контролюючим органом підтвердження повного погашення суми податкового боргу в установленому законодавством порядку;

- визнання податкового боргу безнадійним;

- набрання законної сили відповідним рішенням суду про припинення податкової застави у межах процедур, визначених законодавством з питань банкрутства;

- отримання платником податків рішення відповідного органу про визнання протиправними та/або скасування раніше прийнятих рішень щодо нарахування суми грошового зобов'язання або його частини (пені та штрафних санкцій) внаслідок проведення процедури адміністративного або судового оскарження.

Підставою для звільнення майна платника податків з-під податкової застави та її виключення з відповідних державних реєстрів є відповідний документ, що засвідчує будь-яку з вищезазначених подій.

Джерело: повідомлення ГУ ДПС у м. Києві

Несвоєчасне виконання зобов'язань зі сплати податків загрожує в тому числі й фінансовою відповідальністю. Більше про це - у матеріалі "Класичні податкові штрафи: перелік, прецеденти для застосування та розміри" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся демо-доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини