Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скільки заплатять за борги по зарплаті пояснило Мінсоцполітики

29 січня 2020, 10:20
514
0
Реклама

Уряд підтримав законопроект, яким пропонують компенсацію за затримку у виплатах. Йдеться у повідомленні Мінсоцполітики.

Ініціатива полягає в тому, щоб встановити вичерпний перелік цих виплат:

1) пенсії або щомісячне довічне грошове утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, встановлених законом);

2) соціальні виплати;

3) стипендії;

4) зарплати;

5) сума індексації грошових доходів громадян

Нинішнє рішення - внести зміни до існуючого закону, який діє з 2000 року. Бо в нині діючій версії закону існували корупційні ризики (на це вказали фахівці Мінюсту) - а саме слово “інші” у переліку виплат, які підлягають компенсації. Сам механізм дії закону не зміниться.

Приклад виплати компенсації.

Працівнику за серпень 2019 року нарахована зарплата у сумі 5000 грн (після утримання податків і обов'язкових платежів), але вона не була виплачена. Виплату здійснили у січні 2020 року.

Оскільки зарплату виплатили із затримкою більше, ніж один місяць - працівник повинен отримати компенсацію.

Беруть зарплату за серпень і множать на індекс інфляції за термін, поки не виплачувалися гроші (у даному випадку інфляція становила 101,3% за 4 місяці).

Тобто компенсацію нараховують за формулою: зарплата х індекс інфляції = загальна сума.

Загальний розмір зарплати за серпень 2019 року після його виплати у січні 2020 року становить умовно 5065 грн (5000 грн + 65 грн).

Аналогічний механізм виплат застосують до всього переліку виплат, зазначених у законопроекті.

Коли та в яких розмірах слід виплачувати компенсацію розглянуто у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтесяТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Нещодавно Тимофій Милованов, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, на своїй фейсбук-сторінці розглядав спірні та неоднозначні питання, які виникають стосовно урядового законопроекту "Про працю" (№ 2708). Цей проект, нагадаємо, покликаний замінити КЗпП.

Міністр зауважує: "Сьогодні робітник може будь коли розірвати трудовий договір якщо його умови не виконуються. Так само можна і в новому законопроекті. Але тепер робітник має письмово надати причини, а роботодавець заплатити компенсацію в 50 денних зарплат. Звичайно, якщо сторони не дійдуть згоди щодо порушення, то спір вирішить суд... Нарешті, в новому законопроекті дозволяється за угодою сторін обмежити право 2-тиждневого звільнення для керівного складу підприємства".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини