Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Трудові інспекції з початку лютого: які документи вимагають

3 лютого 2020, 14:45
6463
0
Реклама

Інспектори Держпраці і податківці впродовж 20-31 січня навідувалися із спільними візитами до торгових точок і розказували роботодавцям про необхідність офіційного працевлаштування.

В свою чергу роботодавці після такого візиту мали змогу добровільно оформити всіх працівників відповідно до чинного законодавства.

Водночас після роз'яснювальних заходів працівники контролюючих органів будуть проводити перевірки зазначених роботодавців щодо дотримання законодавства про працю. І якщо порушення не будуть виправлені, то штрафуватимуть як того вимагає ч. 2 ст. 265 КЗпП.

Мінекономіки вже повідомило, що із 1 лютого 2020 року Держпраці розпочне інспекцію по дотриманню трудового законодавства.

Під час інспекцій у полі зору будуть роботодавці, які мають найвищий ризик незадекларованої праці або ті, хто на час інформаційних заходів мали незадекларованих працівників і не оформили з ними відносини належним чином.

Сфера торгівлі - одна із найбільш ризикових галузей із незадекларованою працей. За даними Держстату, кількість осіб, які працюють у цій галузі, без оформлення трудових договорів у 2019 році становила більше 700 тисяч осіб.

І якраз під початок інспекцій Держпраці із 02.02.2020 р. діє Закон України від 12.12.2019 р. № 378-IX, який зменшує частину трудових штрафів.

Зокрема, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) штраф для роботодавців (не єдинників) зменшать із 30 до 10 мінімальних зарплат. Натомість до юросіб та ФОП, які використовують найману працю, та є платниками єдиного податку І-ІІІ груп застосовуватимуть "попередження" у разі виявлення вказаного порушення.

Які документи в ході трудових перевірок перевірятимуть податківці?

ГУ ДПС у м. Києві інформує, що при наявності та/або отримання контролюючим органом інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та виплати зарплати без сплати податків, податківці прийдуть на перевірку (документальну планову, позапланову та фактичну). Вони перевірять дотримання роботодавцем законодавства в частині укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) (пп. 78.1.13 ПКУ).

Зокрема, перевіряють:

- штатний розклад; табелі обліку робочого часу;

- трудові договори (контракти); ЦПД;

- повідомлення до органів ДПС про прийняття працівника на роботу, наказ (розпорядження) і заява про прийняття на роботу;

- документи, що підтверджують нарахування й виплату зарплати, авансу, індексації, відпускних і інших нарахувань працівникам;

- податкову звітність та звітність з ЄСВ;

- інші документи, пов'язані з предметом перевірки.

Для з'ясування факту належного оформлення трудових відносин з працівником, який здійснює трудову діяльність, можуть використовувати документи, що посвідчують особу, або інші документи, які дають змогу її ідентифікувати (посадове посвідчення, посвідчення водія, санітарна книжка тощо).

З 31.12.2019 р. діє оновлений Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю. Що враховувати роботодавцям наведено у статті сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся тестовим 3-денним доступом до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини